Vesti EURO 2024

Novogodišnji intervju, Stevan Stojanović: Imam samo jednu želju, da nam svi igrači budu zdravi za EURO

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

01.01.2024 10:27
Novogodišnji intervju, Stevan Stojanović: Imam samo jednu želju, da nam svi igrači budu zdravi za EURO MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije i 2023. godinu završila je uspešno. Plasman na UEFA EURO 2024. je ostvarenje sna dugog 24 godine, povezana su dva velika takmičenja što i "orlovima" i FS Srbije donosi benefit na svim poljima. Nastavaljen je niz uspeha od kako je selektor Dragan Stojković preuzeo tim u martu 2021. godine, tri vezane kvalifikacije - za SP 2022, Ligu nacija i za EURO 2024 - završene su uspešno.

Utisak, da je selekcija Srbije u duelima sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom, mogla da pruži i bolje partije u kvalifikacijama za EURO u Nemačkoj, ostaju u drugom planom i za analizu su. Rezultat je u sportu ipak najvažniji. 

Stevan Dika Stojanović je u martu 2021. godine došao na mesto direktora reprezentacije. Nekadašnji kapiten Crvene zvezde koji je podigao pehar u Bariju 1991. godine, za portal TV Arena sport podvukao je crtu ispod ove godine i najavio ono što čeka "orlove" u sledećoj.

"Utiscci možda jesu pomešani u javnosti, ali i ovo takmičenje je pokazalo da nijedan protivnik nije lak. Možda reper može da bude i poslednji večiti derbi. Ja sam ih toliko odigrao i nikad se nije znalo ko će da slavi. Tako je i sa selekcijom. Svi su pričali da je laka grupa, a ispostavilo se da nije bilo baš tako", počeo je rezime minulih kvalifikacija Stojanović.

Poslednji meč sa Bugarskom u Leskovcu je živi dokaz da ništa nije gotovo dok sudija ne odsvira kraj, a cilj se ne dostigne.

"Crna Gora je mogla da iznenadi na kraju, Bugarska je na tri meča primala golove u poslednjim minutama. Da je pobedila mogla je ona da ode na EURO, a završili su poslendji. Fudbal je toliko napredovao da nema više slabih protivnika. Ako uđeš u utakmicu neozbiljno, uvek ti se obije o glavu. Na tome selektor Stojković stalno insistira. Mi kvalitet imamo. Ne pričamo o haj-haj kvalitetu, ali svakom možemo da napravimo problem, što smo pokazali u Portugaliji".

Analize se uvek prave, služe da bi se izvukli neki zaključci, napravile korekcije u budućnosti, ali sport, fudbal generalno ne priznaju juče, već samo danas i sutra. A, "sutra" je za "orlove" UEFA EURO 2024. godine, mada je Stojanović pre iznošenja planova napravio retrospektivu od kako su Stojković i on na čelu selekcije Srbije.

"U ove dve i po godine, od kad je Stojković selektor, a ja direktor A reprezentacije, cilj je bio da se ode na jedno veliko takmičenje. Šta smo mi uradili? Odigrali smo sjajno kvalifikacije za SP, odigrali smo Ligu nacija, koji mnogi zaboravljaju. Ušli smo u A Diviziju, među 16 najboljih selekcija Evrope. Kvalifikovali smo za EURO, ne kroz sjajnu igru, što je i Stojković naglasio, ali je bitno da smo posle 24 godine na smotri najboljih evropskih selekcija. I to prvi put kao samostalna država Srbija. Istorija je ispisana, bez obzira što su mnogi hteli to da podcene. A, drago mi je što smo odigrali 2:2 sa Bugarima, jer je to bio bod koji smo mi osvojili i koji nas je odveo na EP. Da ne bude priča "Mađari nam završili posao", što su mnogi priželjkivali".

UEFA Liga nacija nam podigla imidž

Po završetku EURO, Srbiju očekuje Liga nacija u A diviziji, mečevi sa najboljim selekcijama u Evropi.

"U februaru ćemo znati rivale, ali lakih nema. Imaćemo septembar, oktobar i novembar popunjen jakim mečevima, a to smo i hteli. Jer, ne možete da napredujete ukoliko ne igrate samo sa boljima od sebe. Podiže nam nivo, imidž, a to nam je cilj. Jako je dobro što smo došli na ovaj nivo jer promovišemo i selekciju i našu zemlju. Kad se pojaviš na velika takmičenja to znači da vrediš".

Pripreme za EURO su odavno počele, Grupa "C" sa Engleskom, Danskom i Slovenijom je izazovna. Nije najteža, ali...

"Koliko sam video, na EURO nema lakih grupa. Mislim da smo dobro prošli u odnosu na to da smo žrebom mogli da dobijemo i mnogo teže rivale, recimo grupu sa Italijaom, Španijom i Albanijom. Međutim, ne smemo nikoga da podcenimo. Posebno Sloveniju, koju poznajemo, a koja može uvek da odigra dobro i iznenadi. Dance znamo, jesmo izgubili od njih na "Parkenu", ali nisu nam nepoznanica".

Sa Engleskom otvaramo EURO 15. juna, dobro ili loše što sa najjačom selekcijom započinjemo veliko takmičenje?

"Nikad se ne zna. Mi smo SP otvorili sa Brazilom, smatralo se da je to dobro, pa se pokazalo da su oni prošli posle dva meča i u trećem izgubili od Kameruna. Mada, postoji razlika između Brazila i Engleske, "Gordi Albion" svaki meč igra na maksimumu i ne kalkulišu. Nećemo ni mi kalkulisati, nama je svaki meč podjednako važan i siguran sam da ćemo ići do maksimuma."

EURO 2024. u Nemačkoj podseća na onaj iz 2000. u Belgiji i Holandiji, ponovo smo sa Slovenijom u grupi. Stojanović bi voleo da se istorija ponovi, pa da Srbija dođe do četvrtfinala, ali ne i da bude u tom meču poražena 6:1 kao tada od Holandije.

"A, ne. Takav poraz uglavnom pokvari celokupan utisak. Bio sma tada u Belgiji"...

Dragan Stojković je u tom periodu kao igrač i kapiten vezao Mundijal u Francuskoj 1998, pa EURO 2000, sada mu je to pošlo za rukom kao selektoru.

"Ima simbolike, jedino sam siguran da ćemo maksimalno ozbiljno ući u takmičenje, a beskrajno bih bio srećan da nam svi igrači budu zdravi. To mi je i novogodišnja fudbalska želja. Ako nam budu igrači zdravi, onda nas ne boli glava. Srbija će se pokazati u pravom svetlu".

Da nam se ne dogodi ono što se dogodilo pred duel sa Brazilom, na startu Mundijala u Kataru, nastavlja direktor.

"Stojković mi je uvek davao spisak igrača za meč i startnu postavu veče pre utakmice. Tako je bilo u svakom meču, sem u onom pred duel sa "selekaom". To veče nismo znali tim i zato ističem da nam je velika želja da nam se to više nikad ne dogodi."

Kao nekada veliki igrač zna dobro Stojanović da fudbaleri često nisu ni iskreni po pitanju trenutnog zdravstvenog stanja. Namere su uvek najbolje, svako od njih uvek želi da pomogne selekciji da ostvari rezultat, ali u sportu se dešava da su "dobre namere i put do pakla".

"Svaki igrač želi da igra veliko takmičenje. To je prirodno, sportski. Ne mogu da kažem da neko od igrača nije dao maksimum na terenu, ali taj maksimum, ako nije potpuno spreman, je možda 50 odsto. Moram da istaknem da za dve i po godine nismo imali nijedan problem u selekciji. Pokušavali su da nam smeste afere u Kataru, što je prvoklasan bezobrazluk, ali na to gledamo kao na sastavni deo posla kojim se bavimo. Znaš šta je istina i vodiš se time, pokušavaš da sve te spoljne uticaje skloniš od fokusa, a za nas je on vezan samo za teren."

Nacionalni stadion biće "tvrđava" Srbije

Fudbaska infrastruktura u Srbiji se razvija zahvaljujući investicijama države, nikla su tri nova stadiona u Leskovcu, Zaječaru i Loznici.

"Sva ta ulaganja će doneti benefit, videli ste kakvo je oduševljenje publike bilo u Leskovcu. Ali, lično smatram da Srbija tek kada bude dobila Nacionalni stadion, a on će uskoro početi da se gradi, imaće pravu atmosferu i svoju jaku 'tvrđavu'. Narod voli da se identifikuje i sa timom i sa ambijentom. Videli ste atmosferu u Budimpešti, biće pun stadion i u Beču protiv Austrije, u to sam uveren".

I tu je sve transparentno, selektor Stojković bira igrače, tim, taktiku.

"Igrači poštuju sve odluke Stojkovića jer znaju da ih on radi časno, po svom nahođenju, vizijama i bez pritisaka sa strane. Zato vidite i neke naše asove da nemaju problem što ne počinju meč, već su na klupi. Znaju da je to Stojkovićeva odluka, a vezana za određeni meč. Sujete nema, sve je transparentno, zato i nemamo nikakvih problema u selekciji. Dok je Piksi selektor tako će i biti. I nikako drugačije".

Rusija i Kipar su dva protivnika Srbije u martu. Šta će biti fokus, uigravanje ili probanje još nekih kandidata?

"Mi nemamo neki veliki roster, do nekih 35 igrača. Stojković će izvesno dati šansu u ovim utakmicama nekim igračima koji su mu potencijalno intgeresantni, a nisu imao dovoljno minuta. Potrebno je da vidimo da li takvi igrači mogu da iznesu mečeve evropskog prvenstva. Kad se dođe na EURO, nema više priča 'može ili ne'."

Same pripreme za EURO će se razlikovati od one za Mundijal u Kataru. "Orlovi" će imati dve nedelje za pripreme.

"Sva prvenstva se završavaju krajem maja. Plan je da se verovatno do 1. juna okupimo u Staroj Pazovi. Ostajemo nekoliko dana tu, zatim 4. juna idemo u Beč na prijateljski meč sa Austrijom. Vraćamo se nazad, pa ćemo 9. juna imati drugi meč, a 11. juna se selimo u Augsburg, gde će nam biti baza."

Hotel i sama baza pružaju sve što je potrebno.

"Obišli smo sve, hotel je odličan, baza nam je tri kilometra udaljena od njega, a suština je da nam je Minhen, gde igramo protiv Danske i Slovenije udaljen samo 69 kilometara. To je jedno sat vremena vožnje autobusom. Od putovanja nam ostaje samo taj prvi meč u Gelzenkirhenu u protiv Engleza. Ako se prođe prvi krug, čemu se mi iskreno nadamo, meč osmine finala bi ponovo igrali u Minhenu".

Za kraj je izostala prognoza direktora A selekcije, već samo ponovljena velika novogodišnja želja.

"Samo da nam igrači budu zdravi za EURO, sve ostalo će doći samo po sebi", zaključio je Stojanović.