Vesti iz fudbala

Drugi najmasovniji izbori u istoriji fudbala i ubedljiva pobeda legende Boke Juniors

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

18.12.2023 19:25
Mural Huana Romana Rikelmea Guliver/AP Photo/Matias Delacroix
Mural Huana Romana Rikelmea

Veliki dan za argentinski fudbal. Zapravo, za onaj žuto plavi deo Argentine. Huan Roman Rikelme je postao novi predsednik Boke Juniors. Nakon što je već imao ulogu u upravi kluba, bivši fudbaler je odlučio da se kandiduje za predsednika.

Iako se očekivalo da legenda Boke odnese pobedu protiv Andresa Ibare, niko nije očekiva ovako ubedljiv trijumf. Za Rikelmea je glasalo 64,9 posto navijača. Ukupno 30.318 ljudi. Ibara je sa druge strane uspeo da prikupi tek 15.949. Ono što ove izbore čini istorijskim jeste činjenica da se na njima pojavilo preko 46 hiljada navijača. To ih čini najmasovnijim izborima u argentinskom fudbalu, a ukupno drugim najvećim u istoriji ove igre. Jedino je veći odziv imala Barselona 2010. godine.

 

 

Čitav proces izbora je obeležen optužbama koje su dolazile sa obe strane. Prvobitno je treći decembar trebalo da bude dan kada će se održati izbori, ali su zbog određenih nepravilnosti pomereni.

Rikelme je do nedavno bio drugi čovek kluba, a predsednik je bio Horhe Amela. Sada su njih dvojica samo rotirali mesta. Legendu kluba sa "Bombonjere" čeka dosta posla. Boka Juniors naredne godine neće igrati Kopa Libertadores već Kopa Sudamerikanu.