Vesti iz fudbala

Osnovani ove godine i odmah titula: Ko je novi klub iz Turkmenistana?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.12.2023 14:18
Fudbalska lopta Guliver/Darren Woolley
Fudbalska lopta

Verovatno vas nikada do sada nije interesovala fudbalska liga Turkmenistana, ali kada budete čuli za priču o novoosnovanom klubu po imenu Arkadag, zainteresovaćete se bar malo.

U pitanju je šampion Turkmenistana za sezonu 2023, a posebno je zanimljivo to što je klub postoji tek od ove godine. Osnovao ga je bivši predsednik države Gurbanguli Berdimuhamedov. On je nakon osnivanja u Arkadag doveo gotovo sve najbolje igrače iz turkmenistanske lige, dok takođe u ekipi igraju i skoro svi reprezentativci nacionalnog tima Turkmenistana.

Do sada su odigrali 22 utakmice u ligi i osvojili maksimalnih 66 bodova uz 78 datih i samo 16 primljenih pogodaka. Arkadag je i na putu da u prvoj sezoni osvoji i "duplu krunu" jer igraju u polufinalu nacionalnog kupa.

 

 

Jedina dva neuspeha klub je upisao u prijateljskim utakmicama. Na meču sa reprezentacijom Bugarske su odigrali 1:1, dok su remizirali i sa Besom (0:0) koja se takmiči u drugoj makedonskoj ligi.

Navijači drugih klubova u Turkmenistanu uopšte nisu zadovoljni. Većina ih optužuje i za nameštanje utakmica, dok je jedan od navijača javno otpužio Arkadag za potkupljivanje sudija. Takođe je izjavio da ovaj klub ubija želju za sportom u državi.

Faruh Jusupov, turkmenistanski novinar koji trenutno radi za radio "Slobodna Evropa" u Češkoj, je dao poprilično oštru kritiku povodom Arkadagove titule.

"Ako najbolji tim u državi odigra 0:0 sa drugoligašem iz Makedonije, ne možete da kažete da je kvalitet na visokom nivou. Kada pogledate stadione gde oni igraju, nema navijača. Ali Turkmenistanci vole fudbal. Uglavnom navijaju za poznate timove kao što su Real Madrida, Barselna, Mančester junajted ili Čelsi. Arkadag nije tu." izjavio je Jusupov.