Vesti iz fudbala

Nasilje nad sudijama je kancer koji može da uništi fudbal: Pjerluiđi Kolina stao u zaštitu kolega

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.12.2023 14:40
PjerLuđi Kolina AP Photo/Pavel Golovkin
PjerLuđi Kolina

Nekadašnji italijanski arbitar, Pjerluiđi Kolina koji trenutno obavlja funkciju predsednka sudijske komisije FIFA stao je u zaštitu turskog kolege Halila Umuta Melera koji je pretučen posle meča Ankaraguču - Rizespor.

Verovatno jedan od najboljih svetskih sudija svih vemena je istakao da je nasilje nad fubalskim arbitrima kancer koji nagriza fudbal i preti da ga uišti i da se tome mora stati na put.

"Halil Umut Meler je vrlo dobar sudija i izuzetno dobar čovek. To mogu reći jer sam ga video nekoliko puta na terenu i proveo vreme s njim na Svetskom prvenstvu u Argentini za igrače do 20 godina. Ni sudija, ni bilo koji čovek, nisu zaslužili da dožive iskustvo koje je on doživio u Ankari. Obavljao je svoj posao kada je napadnut na terenu nakon utakmice koju je upravo sudio. Slika Halila Umuta kako leži na zemlji, sa rukama koje štite glavu dok ga napadači udaraju, kao i slika modrice ispod njegovog oka, su stravične", napisoaje Kolina u saopšteju i dodao:

 

 

"Međutim, još je strašnije znati da hiljade sudija širom sveta trpi verbalno i fizičko zlostavljanje u nižim ligama, a mediji o tome ne izveštavaju. Oni su nepoznati. I većina njih su mlade sudije na početku svoje karijere. Nasilje, verbalno i fizičko zlostavljanje sudija je "kancer" koji može koštati fudbal života. Sudija ne sme biti pretučen zbog odluke koju je doneo, čak i ako je pogrešna. Pod njegov automobil ne sme biti postavljena bomba, ne sme da bude zapaljen zbog jedanaesterca.
Nažalost, ovo nije preterivanje, jer su automobilske bombe i paljenje automobila nešto što se događalo u nekim zemljama, i to ne tako retko."

Kolina je naglasio da po ovom pitanju mora nešto pod hitno da se preduzme i zahvalio se čelnicima FIFA što su stali u zaštitu sudija.

"Kao 'stari' sudija posebno sam zahvalan predsedniku FIFA Đaniju Infantinu na njegovim rečima i solidarnosti koju je lično izrazio Halilu Umutu Meleru. To je odgovornost svih onih koji vole 'lepu igru' da preduzmu nešto. Pre nego što bude prekasno, pre nego što ovaj kancer ubije fudbal", naveo je Kolina.