Vesti EURO 2024

Srbija ide na Kejna i Belingema, velikog dužnika sa severa Evrope i bivšu "braću": Englezi, Danci i Slovenci (ni)su bauk

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.12.2023 19:20
Srbija ide na Kejna i Belingema, velikog dužnika sa severa Evrope i bivšu "braću": Englezi, Danci i Slovenci (ni)su bauk MN Press

Ako na velika takmičenja stižu samo odabrane reprezentacije ili timovi s(p)retniji od ostalih u kvalifkacijama, onda najbolji fudbaleri Srbije nisu nikako mogli dobiti lake rivale na Evropskom prvenstvu 2024. godine, a od večerašnjeg žreba do starta takmičenja u Nemačkoj naša javnost, stručnjaci i mediji su slobodni da tumače koliko su zahtevne selekcije Engleske, Danske i Slovenije. Jer ih je žreb spojio sa "orlovima" u C grupi. 

Prvi sa spiska protivnika stigao je iz najjačeg "šešira", gde su Engleze doveli njihovo prvo mesto u trci za EURO, sa šest pobeda i dva remija Italijom, Severnom Makedonijom, Ukrajinom i Maltom. Trećeplasirana reprezentacija na friškoj listi Međunardone fudbalske federacije aktuelni je viceprvak Starog kontinenta, ima jak kolektiv i sjajne pojedince, a ton igri Gordog albiona daju kapiten Hari Kejn i čudesni golgeter madridskog Reala, Džud Belingem. 

Engleska ima šest pobeda protiv Srbije, kroz razne istorijske periode naše države, naš tim je slavio četiri puta, a pet duela dve selekcije završen je bez slavodobitnika, uz ukupni golgeterski skor 25:21 u korist favorita C grupe. Poslednji put su delili isti teren 2003. godine, kada su Ostrvljani trijumfovali sa tesnih 2:1.

Posle izabranika selektora Gereta Sautgejta, Danska je drugi po jačini protivnik, barem na papiru. Kasper Hjumland i njegovi puleni takođe su prvi prošli kroz cilj svoje kvalifikacione grupe. Sa sedam dobijenih mečeva, jednim nerešenim rezultatom i dva izgubljena duela. Ispred Slovenije, Finske, Kazahstana, Severne Irske i San Marina. 

 

 

Najbolji strelac u kvalifikacijama, Rasmus Hejlund, postigao je sedam pogodaka, ekipa sa severa Evrope trenutno zauzima 19. mesto u svetskom poretku nacionalnih timova, a njeni navijači sa setom se sećaju 1992. godine, jer je tada osvojena jedina evropska titula. I to pošto je Danska upala na mesto nekadašnje Jugoslavije, pošto joj je u sklopu opštih sankcija prema tadašnjoj državi oduzeto, na terenu, stečeno pravo da nastupi na EP. 

Naš tim nijednom se nije radovao protiv Danaca, čak ni remizirao, odnosno naš rival u Nemačkoj pobedio je u svih pet mečeva. Poslednji put prošle godine - 2:0. Dakle, valjalo bi im se revanširati, sa kamatom. 

I Slovenija nam je dobro poznat rival, ne samo zbog toga što dolazi iz jugoslovenske škole fudbala, kao bivša republika SFRJ. Od raspada zajedničke države "zmajčeki" su sedam puta stali na "crtu "orlovima", jednom je slavila Srbija, jednom Slovenija, a šest susreta nije imalo pobednika. Sa sve duelom Lige nacija 2022, kada je meč završen rezultatom 2:2. 

Sastav Matjaža Keka dospeo je u Nemačku na isti način, kao drugoplasirani u grupi sa Danskom i njihovim pobrojanim oponentima. Uz učinak od sedam trijumfa, jednog remija i dva poraza, sa Benjaminom Šeškom kao prvom "violinom" ekipe u realizaciji, jer je samo on pet puta tresao mreže. 

"Orlovi" takmičenje otvaraju 16. juna u Gelzenkirhenu protiv Gordog Albiona, četiri dana kasnije će odmeriti snage sa Slovenijom na Alijanc Areni u Minhenu, dok će im 25. juna protivnik biti Danska, takođe u Minhenu. Što se tiče ideologa igre našeg tima, Dragana Stojkovića, cilj je već postavljen i glasi - napad na prva dva mesta u grupi i direktan prolazak u nokaut rundu na povratničkom EURO, jer nas na istom nije bilo još od 2000. godine.