Vesti EURO 2024

Romelu Lukaku novi rekorder po broju golova u kvalifikacijama za EURO

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.11.2023 09:59
Romelu Lukaku je prvi strelac kvalifikacija za EURO Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Romelu Lukaku je prvi strelac kvalifikacija za EURO

Napadač Belgije Romelu Lukaku novi je rekorder kvalifikacija za EURO jer je u ovoj "kampanji" za Nemačku postigao čak 14 pogodaka. Nadmašio je napadač Rome dosadašnje rekordere - Dejvida Hilija (S. Irska, 2008) i Roberta Levandovskog (Poljska, 2016) za pogodak.

Belgijanci su protutnjali grupom "F", završili je kao prvi bez poraza uz gol razliku 22:4, a Lukaku je bio autor sjajnih 14 pogodaka, odnosno 64 odsto golova! Protiv Švedske je postigao het-trik (3:0), pogodio protiv Austrije (1:1), dva puta protiv Estonija u gostima (3:0), pa još dva puta kod kuće (5:0). Matirao je Austrijance u Beču (3:2), pogodio protiv Švedske (1:1) i vezao četiri uzastopna pogotka sinoć protiv Azerbejdžana (5:0). Pogađao je na sedam mečeva, jedino nije protiv Azerbejdžana u Bakuu!

Golgeteri kvalifikacija za EURO

14 - Lukaku (Belgija) 2024.
13 - Hili (S. Irska) 2008.
13 - Levandovski (Poljska) 2016.

Selektor Domeniko Tedesko je trpeo kritike jer je verovao u napadača Rome, koji se propisno obrukao na Mundijalu u Kataru jer je promašivao i ono što je teško ne pogoditi. Međutim, "Big Rom" mu je vratio na pravi način, sjajan je i u Romi gde pogađa mreže kao od šale i u kontinuitetu (šest golova na 10 mečeva).

Kristijano Ronaldo drži mnoge rekorde vezane za EURO i kvalifikacije, a ovu kampanju završio je kao trenutno drugi strelac sa 10 pogodaka. Kilijan Mbape (Francuska) je postigao devet pogodaka i može taj skor da popravi ako bude igrao protiv Grčke. Hari Kejn (Engleska) je uj Skoplju završio kvalkifikacije upisavši deveti gol.

 

 

Srbija se posle 24 godine plasirala na EURO, Aleksandar Mitrović je je najbolji strelac sa pet pogodaka, Dušan Vlahović je postigao tri. Večeras se završavaju kvalifikacije, pa će se znati i konačna lista strelaca.