Vesti iz fudbala

Lukakuov "poker" golova: Belgija sa prvog mesta ide na Evropsko prvenstvo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.11.2023 19:57
Reprezentativac Belgije, Romelu Lukaku Guliver/Nico Vereecken
Reprezentativac Belgije, Romelu Lukaku

U grupi F su odavno poznata dva putnika koja će se sledeće godine naći na Evropskom prvenstvu. U ovom kvalifikacionom prozoru je ostalo samo da se odredi ko će sa prvog mesta putovati u Nemačku, a to će biti reprezentacija Belgije koja je savladala Azarbejdžan 5:0 (4:0).

Na krilima fenomenalnog Romelu Lukakua, Belgijanci su već nakon 37 minuta spakovali četiri gola u mrežu protivnika. Napadač Rome je pogađao iz svih pozicija i gosti prosto nisu imali odgovor. Tako je tim Domenika Tedeska otišao na pauzu, a na semaforu je stajalo 4:0 u njihovu korist. Drugo poluvreme je selektor Belgije iskoristio da uvede neke igrače sa klupe usled sigurnog vođstva. Leandro Trosar je u 90. minutu postigao peti gol i tako postavio konačan rezultat na meču.

 

U drugom meču grupe F, Švedska je savladala Estoniju 2:0 (1:0) i tako pobedom stavila tačku na neuspešne kvalifikacije. 

Iako su i jedna i druga reprezentacija odavno ostale bez šansi za plasman na prvenstvo Evrope, želeli su da se trijumfom završe kalendarsku godinu. Šveđani su dominirali čitav meč i poveli preko Viktora Klaesona u 22. minutu koji je iskoristio sjajan centaršut Augustinsona i glavom matirao Karla Haina. Na samom startu drugog poluvremena, Emil Forsberg je uvećao prednost domaćina i postavio konačan rezultat.

Belgija tako ide u Nemačku kao pobednik ove kvalifikacione grupe sa 20 bodova, dok je na drugom mestu Austrija sa 19. Švedska je ostala na trećoj poziciji i imaju 10 osvojenih bodova, dok se iza njih nalaze Azerbejdžan sa sedam i Estonija sa samo jednim bodom.

Grupa F

Belgija - Azerbejdžan 4:0 (4:0)
/Lukaku 17, 26, 30, 37, Trosar 90/

Švedska - Estonija 2:0 (1:0)
/Klaeson 22, Forsberg 55/

 

Standings provided by Sofascore