Vesti EURO 2024

Popunjeno 13 mesta u "vozu" za EURO 2024: Neraspodeljeno još 11 "karata"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.11.2023 09:18
Fudbaleri Danske i Slovenije Tanjug/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP)
Fudbaleri Danske i Slovenije

Posle jučerašnjih mečeva kvalifkacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj lista sigurnih učesnika najvećeg kontinentalnog fudbalskog takmičenja sledeće godine stigla je do broja 13, a preostalih 11 saznaćemo posle duela narednih dana i meseci. 

Reprezentacije Albanije i Danske poslednje su ušle u "voz" za EURO 2024, u koji su se ranije ukrcale selekcije Belgije, Francuske, Portugala, Španije, Škotske, Turske, Austrije, Engleske, Mađarske i Slovačke. Za Nemačku, kao domaćina, podrazumeva se da ima zagarantovan plasman.

Do kraja kvalifikacija sve oči će biti uprte u šest nacionalnih timova i njihove međusobne duele, jer će oni koji bolje prođu izaći kao slavodobitnici iz trke za predstojeći šampionat. Ukrajina i Italija pitaju se za drugo mesto u grupi C, Češka ili Moldavija traže bodove potrebne za izlazak iz grupe E, dok Slovenija i Kazahstan imaju priliku da se proslave u grupi H.

 

 

S tom, razlikom što je nekima potrebna pobeda, a nekima i remi vrši radnju (Slovenci, Italijani, Česi), uglavnom svi su naoštreni na zadnjih 90 minuta bitke za zadnju fazu borbe za evropsku titulu.

Takođe, veoma je važno šta će večeras da urade Holandija i Grčka u svojim utakmicama, jer obe ekipe pretenduju na drugu poziciju u grupi B, kao i Vels i Hrvatska, pošto su bodovno izjednačene i pikiraju direktan prolaz ig grupe D. Najzad, Srbija je nadomak cilja u grupi G, jer joj je dovoljan nerešen rezultat sa Bugarima da "veže" učešća na EP i Mundijalu. 

Kao što je poznato, poslednja tri učesnika biće poznata tek iduće godine. Baraž susreti na programu su između 21. i 26. marta, a međuvremenu ćemo saznati ko će dobiti još jednu šansu da ode na EURO. 

Evropski šampionat u Nemačkoj startuje 14. juna i trajaće do 14. jula. Igraće se u 10 gradova, a finale je u Berlinu.