Vesti iz fudbala

Ema Hejs postala najplaćeniji ženski fudbalski trener na svetu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.11.2023 15:28
Ema Hejs je postala najplaćeniji ženski trener na svetu Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File
Ema Hejs je postala najplaćeniji ženski trener na svetu

Trener ženske fudbalske ekipe Čelsija Ema Hejs na kraju sezone napustiće klub i preuzeti žensku selekciju SAD. Uz to će sa platom od 1,28 miliona funti godišnje postati najplaćeniji ženski trener na planeti.

Ema će posle 12 godina, berićenih godina, u kojima je osvojuila šest titula, pet FA kupa, dva Liga kupa Engleske, napustiće klupu ženskog fudbalskog kluba Čelsi i preseliće se u SAD gde će voditi ženski nacionalni tim ove zemlje. 

Dobitnica FIFA nagrade najbolji trener u 2021. godini, potpisala je ugovor sa FF SAD i to za rekordnu platu koja je tri puta veća od trenutno najlpaćenijeg ženskog trenera Sarine Vigman, selektorke Engleske.

Amerikanke su najtrofejniji ženski fudbalski kolektiv, čak četiri puta su osvajali Svetsko prvenstvo (1991, 1999, 2015. i 2019.), a 2011. su izgubile finale od Japana. Kedina su selekcija na planeti koja je od devet Mundijala za žene bila osam puta u polufinalima.

Na ovom poslednjem su razočarale, jedva su prošle grupu, a u osmini finala ih je eliminisala Švedska posle izvođenja penala. Selektor, Makedonac Vlatko Andonovski je dve nedelje kasnije podneo ostavku. Savez je tražio pravu osobu i našao je u Londonu.

Ema je veoma poznata u Americi, na početku karijere radila je od 2002. godine u Long Ajlendu, pa Jona Gels, pre nego što se 2006. godine vratila u London i dve sezone provela kao asistent u Arsenalu. Jod dve sezone, od 2008. do 2010. godine radila je "preko bare" vodeći Čikago Red Stars.