Vesti iz fudbala

Van et Šip preuzeo Ajaks jer je to obećao preminuloj supruzi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.10.2023 18:31
Van et Šip preuzeo Ajaks jer je to obećao preminuloj supruzi Twitter/AFC Ajax

Ajaks je danas imenovao novog trenera. Privremeno će tu ulogu obavljati Džon van et Šip, nekadašnji igrač i holandski reprezentativac a stigao je u Amsterdam pravo sa sahrane supruge u Atini!

"Dobio sam poziv dok sam bio u Atini sa porodicom na ženinoj sahrani. Između redova su me pitali kako se osećam u vezi sa tim. Ranije sam o tome razgovarao sa ženom i ona je rekla da to treba da uradim. Zato je odluka laka. Žena mi je 'odozgo' dala amin za Ajaks, znam da je uz mene", rekao je Džon van het Šip.

Ponudu nije mogao, niti želeo da odbije.

"Ajaks je moj klub i želim da pomognem. O tome sam vrlo pažljivo razgovarao sa Danijelom pre nego što je preminula. Njena žarka želja bila je da ponovo nešto uradim u Ajaksu. Dakle, pod jedan jer je Ajaks moj klub, a pod dva to je i njen klub. Pored toga, naša ljubav je počela ovde".

Ajaks je prvi put u istoriji na poslednjem 18. mestu Eredivizije, mada ima dva meča manje.

"Moram da počnem od toga da postanu tim. Videli smo juče protiv PSV-a, prevelika je razlika između prvog i drugog poluvremena. Tako je bilo u mnogim utakmicama. Stvari moraju da se razjasne kroz davanje jasnih instrukcija, kroz razgovore. Momcima je potrebna podrška, potrebno im je samopouzdanje".

 

 

Mihael Valkanis, doskorašnji trener Hapoela iz Tel Aviva će mu biti prvi pomoćnik, a njih dvojica su već radili u Melburnu, Cvoleu. Hedviges Maduro, koji je vodio tim protiv PSV-a će ostati pomoćnik, a u štabu je i Dejv Vos.

"Cilj kluba je da igra Evropu, to ima smisla. Ali, prva četiri tima su daleko. Za sada moramo da se fokusiramo na peto mesto. I od njega smo daleko, ali moramo doći korak po korak. Sve počinje od Volendama u četvrtak. Za nas je ozbiljna stvar da napravimo taj prvi korak. Petom mestu težimo. Moramo da vidimo u kojoj meri možemo da izbalansiramo ekipu, šta možemo da promenimo u januaru. Ali, kao što kažem, daleko smo od toga. Prvo moramo da odigramo mnogo utakmica i naporno da radimo na dobijanju osnove, jer ona trenutno ne postoji", rekoa je novi trener.

Van het Šip je igrao za Ajaks od 1981. do 1992. godine, zatim je prešao u Đenovu. U nekoliko navrata je radio u Ajaksu, kao trener mlađih ketegorija, pa kao asistent trenera prvog tima (2008), vodio je Melburn Hart, Čivas Gvadalaharu, Melburn siti, Cvole, a od 2019. do 2021. bio je selektor Grčke.