Vesti iz fudbala

FIFA suspendovala Luisa Rubijalesa na tri godine

komentari (0)

Izvor: Tanjug

30.10.2023 13:27
FIFA suspendovala Luisa Rubijalesa na tri godine Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Disciplinska komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) suspendovala je danas na tri godine nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luisa Rubijalesa zbog toga što je poljubio u usta igračicu španske reprezentacije Dženi Ermoso na pobedničkom postolju po osvajanju Svetskog prvenstva, prenosi Rojters.

U saopštenju se ne navode detalji suspenzije Disciplinske komisije FIFA-e, koja je istraživala optužbe protiv Rubijalesa za kršenje "osnovnih pravila pristojnog ponašanja" i "ponašanja na način koji narušava ugled fudbala i FIFA-e". Rubijales neće moći u naredne tri godine da obavlja fudbalske aktivnosti na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou.

Ženska reprezentacija Španije je 20. avgusta u finalu Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu pobedila Englesku sa 1:0 i prvi put u istoriji osvojila titulu svetskog šampiona u ženskoj konkurenciji.

Rubijales je potom pozdravio fudbalerke na pobedničkom postolju. On je u prisustvu 16-godišnje princeze Sofije, uhvatio za lice i poljubio u usta reprezentativku Španije Dženi Ermoso. Posle toga zagrlio je još neke fudbalerke, ali i kraljicu Letisiju.

Rubijales je 10. septembra podneo ostavku na mesto predsednika RFEF posle velikih pritisaka i kritika nakon što je poljubio u usta Ermoso. On se izvinio i rekao da je to bio uzajaman gest, ali je fudbalerka rekla da joj se nije dopalo, da nije pristala i optužila je Rubijalesa za seksualni napad. 

Rojters navodi da nekadašnji predsednik RFEF ima rok od deset dana da od FIFA zatraži obrazloženu odluku. Rubijales na odluku o suspenziji može da uloži žalbu Apelacionom komitetu FIFA-e.