Vesti iz fudbala

Senzacija u Skoplju: Makedonci izvukli bod protiv Italijana i udaljili ih od plasmana na EURO 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.09.2023 22:55
Senzacija u Skoplju: Makedonci izvukli bod protiv Italijana i udaljili ih od plasmana na EURO 2024 AP Photo/Boris Grdanoski

Italija je sve dalja od Evropskog prvenstva, a ukoliko ne savlada Ukrajinu u narednom kolu grupe C, pitanje je hoćemo li gledati "azure" na kontinentalnom prvenstvu naredne godine. Razlog? Severna Makedonija...

Iako su tokom prvih 45 minuta imali gotovo 80 odsto posed lopte, fudbaleri Italije remizirali su u Skoplju na teškom terenu protiv Severne Makedonije, koja je zahvaljujući boljoj igri u drugom poluvremenu i pogotku Bardija iz slobodnog udarca izvukla bod - 1:1 (0:0).

Italija je tako nakon tri kola ostala na četvrtom mestu tabele sa četiri boda, koliko ima i njihov večerašnji rival. Engleska je prva sa 13 bodova, uz dve utakmice više od "azura". Ukrajina je druga sa sedam dok je Malta na začelju sa nula bodova.

Prvo uzbuđenje videli smo u 16. minutu, a u centru pažnje našao se Kristijante. Italijani su izveli loptu iz ugla, da bi nakon pokušaja veziste Rome, ista prohujala kraj desne stative.

Nedugo zatim i Makedonija je imala priliku. Alioski i Biovski su lepo kombinovali pred golom rivala, ali je falilo malo više koncentracije u završnici. U 21. minutu usledila je najbolja prilika za Italiju u prvom poluvremenu. Tonali se lepo ubacio iz drugog polana, šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je stativa spasila domaćina...

Italija je zatim krenula u potpuno ofanzivu. Imala je kontrolu igre na teškom terenu u Skoplju (79 odsto posed) i nekoliko solidnih prilika. Ipak, drugu najveću, kada je Kristijante izašao "oči u oči" sa Dimitrijevskim, nije uspela da iskoristi. Golman Makedonije izašao je kao pobednik iz tog duela, a "azuri" su dobili samo korner...

Ipak, početkom drugog poluvremena gostujuća ekipa je došla do pogotka. Nagrađena je za sve promašaje, a u listu strelaca upisao se Imobile, nakon odbitka i pokušaja Barele.

Nakon toga, Makedonci su krenuli na sve ili ništa. Uslovno rečeno, ginuli su na terenu za svaki posed. Zaustavili su napadačke moći Italijana i na krilima sjajne timske igre, ozbiljno parirali "azurima" tokom čitavog drugog poluvremena. Pretili su iz prekida, sa bokova, Elmas je imao jednu odličnu priliku. Kao i Alioski iz slobodnog udarca. Da bi u 81. bili nagrađeni za sav trud. 

Bardi je izveo slobodan udarac, lopta je preletela živ zid, a sjajan pokušaja kapitena Makedonije nije uspeo da odbrani ni nekadašnji najbolji golman Evrope, Donaruma.

Severna Makedonija je na kraju izvukla bod, a Italija je propustila priliku da zabeleži drugu pobedu u grupi, čime je kompromitovala plasman na EURO 2024, pa će mnogo toga zavisiti od meča sa Ukrajinom u narednom kolu.

Kvalifikacije za EURO 2024, grupa C.

Ukrajina - Engleska 1:1

Severna Makedonija - Italija 1:1

Standings provided by Sofascore

Kvalifikacije za EURO 2024, grupa F.

Azerbejdžan - Belgija 0:1

Estonija - Švedska 0:5

Standings provided by Sofascore