UEFA Liga šampiona

UEFA Superkup na Areni: Mančester siti i Sevilja u Pireju za prvi trofej u sezoni

komentari (0)

Autor: Mateja Petković

16.08.2023 11:11
UEFA Superkup na Areni: Mančester siti i Sevilja u Pireju za prvi trofej u sezoni Guliver/AP Photo/Jose Breton/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Osvajač Lige šampiona, Mančester siti i osvajač Lige Evrope, Sevilja sastaju se večeras od 21.00 (TV Arena 1 Premium) u Pireju gde će se boriti za trofej UEFA Superkupa.

Prošla sezona je za "građane" bila i više nego uspešna, s obzirom na to da su pored titule evropskog prvaka, okitili peharima Premijer lige i engleskog Kupa. Izabranici Pepa Gvardiole su u finalu Lige šampiona slavili nad milanskim Interom (1:0) i na taj način se popeli na evropski tron.

Siti je u novoj sezoni do sada odigrao dve takmičarske utakmice. U prvoj je poražen od Arsenala, te je propustio priliku da osvoji Komjuniti Šild, ali je zatim u prvom kolu Premijer lige rutinski savladan Barnli (3:0). Međutim, uprkos ubedljivoj pobedi, Gvardiolu su nakon tog duela sačekale jako loše vesti. 

Naime, najbolji fudbaler Sitija, Kevin de Brujne, je zadobio povredu zbog koje je napustio igru, a kasnije se ispostavilo da ga čeka pauza od čak nekoliko meseci. Pored belgijskog kreatora, Gvardiola protiv Sevilje na raspolaganju neće imati ni Bernarda Silvu i Rubena Dijaša, koji takođe odsustvuju zbog povrede.

Sevilja je do trofeja Lige Evrope došla pobedom nad Romom nakon boljeg izvođenja penala (4:1) i tako još jednom pokazala zašto se pomenuto takmičenje često povezuje baš sa njom.

Ekipa iz Andaluzije je u novoj sezoni odigrala jednu zvaničnu utakmicu, kada je u okviru prvog kola španske Primere na svom "Ramon Sančez Pishuanu" poražena od Valensije (1:2). Kao i na toj utakmici očekuje se da srpski reprezentativac, Nemanja Gudelj, bude u štoperskom tandemu sa Loikom Badeom, dok će Marko Dmitrović najverovatnije pružati podršku sa klupe.

Trener Sevilje, Hoze Luiz Mendilibar, nema previše problema sa igračkim kadrom, s obzirom na to da mu na raspolaganju zbog povreda neće biti samo Tongaj Nijanzu i Markao.

Prethodna četiri duela ovih timova su završena pobedom Mančester sitija, dok je međusobni skor trenera daleko na Gvardiolinoj strani. Naime, Pep je Mendilibara pobeđivao čak sedam puta, dok je obrnuto bilo samo jednom.

Potencijalni sastavi:

Mančester siti: Ederson - Voker, Akandži, Ake, Luis - Rodri, Kovačić, Alvarez - Griliš, Foden, Haland

Sevilja: Bono - Navas, Bade, Gudelj, Akunja - Fernando, Hordan, Rakitić - Okampos, Suso, En-Nesiri