UEFA Liga šampiona

UEFA ukinula baraže i prelaske iz takmičenja u takmičenje u nokaut fazi evrokupova od sezone 2024/25.

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.07.2023 13:03
UEFA ukinula baraže i prelaske iz takmičenja u takmičenje u nokaut fazi evrokupova od sezone 2024/25. Guliver

UEFA je pripremila novi format takmičenja u sva tri evropska kupa za sezonu 2024/25. uz jednu važnu odluku: nema više baraža, odnosno ukršatanja kluba iz Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija u nokaut fazi.

Praktično, trećeplasirane ekipe iz grupne faze Lige šampiona neće kao minulih, ali i predstojeće sezone, više igrati baraže za drugoplasiranima iz Lige Evrope u šesnaestini finala, niti će to moći trećeplasirani iz Lige Evrope sa drugoplasiranim iz Lige konferecnije. UEFA želi da uskrati šansu neuspešnima i da nagradi one koji su se istakli u svom takmičenju. 

Grupne faze UEFA Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferecnija u sezoni 2024/25. imaće po 36 timova i igraće se u istim formatima.

 

 

Prema formatu, u Ligi šampiona će se žrebom odrediti da svaka ekipa odigra po 10 mečeva: pet kod kuće i pet na strani. Pomenutih 36 klubova će biti raspoređno po rangu u četiri kvalitativne grupe. Tako će klub iz prvog šešira odigrati dva meča protiv kluba istog ranga, tri protiv klubova iz drugog šešira, tri protiv klubova iz trećeg šešira i dva protiv klubova iz četvrtog šešira. Osam prvoplasiranih će direktno obezbediti plasman u osminu finala, a preostalih osam će biti poznato posle plej-of mečeva ekipa koje su plasirane od devetog do 24. mesta na tabeli. Takmičenje po grupama će trajati od septembra do januara.

Liga Evrope i Liga konferencije će brojati takođe po 36 timova, sa malom razlikom u odnosu na LŠ. Svaki klub u Ligi Evrope odigraće po osam mečeva, a u Ligi konferencije po šest. Najboljih osam će se kvalifikovati u nokaut fazu automatski, dok će oni koji završe od devetog do 24. mesta, baš kao i u Ligi šampiona, igrati plej-of da bi se plasirali u osminu finala.