UEFA Liga šampiona

Niko nikad kao Hulian Alvarez: Osvojio četiri najvrednija trofeja za sedam meseci

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

11.06.2023 11:00
Niko nikad kao Hulian Alvarez: Osvojio četiri najvrednija trofeja za sedam meseci Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Napadač Mančester sitija Hulijan Alvarez ušao je na "Ataturku" u istoriju fudbala a da nije ni zaigrao u finalu. Sjajni argentinski napadač (23) posgto je prvi igrač na svetu koji je u jednoj sezoni osvojio sve najvažnije trofeje - Mundijal, Liga šampiona, nacionalno prvenstvo i kup.

Skromni momak iz Kalčina je magnet za trofeje jer je sa River Platom za tri sezone osvojio sve što se može u Južnoj Americi: Kopa Libertadores (2018), Sudamerikanu (2019), argentinsku loigu (2021), Kopa Argentine (2019), Superkup Argentine i trofej šampiona (2021).

 

 

Siti ga je kupio u januaru prošle godine, ali je ostao na pozajmici do letos kada je sebe utkao u sve uspehe Mančestera, u 49 utakmica postigao je 17 golova i pet asistencija. Posle osvajanja Kopa Amerike, pa Mundijala sa Argentinom, sjajnim partijama i golovima, jednim u finalu, popularni "Pauk" je osvojio tri trofeja i postao jedinstven u istoriji.

 

 

Postao je 10. fudbaler na svetu koji je iste sezone osvojio Ligu šampiona i Mundijal. Šestorici fudbalera Bajrerna i Nemačke (1974) - Hans-Jorgu Švarcenbeku, Gerdu Mileru, Uliju Henesu, Paulu Brajtneru, Jozefu Majeru i Francu Bekenbaueru, te Francuzu Kristijanu Karembeu (Francuska 98, Real), Brazilcu Robertu Karlosu (Brazil 2002, Real), i Francuzu Rafaelu Varanu (Francuska 2018, Real), moraqo je da se priduruži jedan Argentinac. Da nije to bio Alvarez, bio bi Lauterao Martinez iz Intera.

Stao je Alvarez uz rame najvećim zvezdama i u još nekim kategorijama. Postao je 13. fudbaler koji je osvojio Ligiu šampiona i Kopa Amerike, a prvi Argetninac i četvrti Južnoamerikanac, uz Brazilce Didu, Ronaldinja i Kafua koji je osvojio Mundijal, Kopa Amerike, Ligu šampiona i Kopa Libertadores.

"Pauk" je u svoju mrežu za šest sezona ulovio 13 trofeja, nema samo Superkup i Liga kup Engleske...