UEFA Liga šampiona

Mančester siti - 15 godina ulaganja i 2,4 milijarde za ostvarenje jednog sna

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

08.06.2023 12:35
Mančester siti - 15 godina ulaganja i 2,4 milijarde za ostvarenje jednog sna Tanjug/AP Photo/Jon Super, File

(Od specijalnog izvešatača iz Istanbula - Sašo Ilijoski)

Mančester siti je drugi put u istoriji stigao do finala Lige šampiona, cilja koga su postavili vlasnici iz Emirata sa predsednikom šeikom Kaldonom Al Mubarakom još 2008. kada je od Taksina Sinavatre klub bio otkupljen za 230 miliona evra.

Kao i u Portu 2021. godine protiv Čelsija, i u subotu na stadionu "Ataturk" šampion Engleske je favorit protiv Intera. Sa obala okeana u Portugaliji otplovili su uplakani jer im je Čelsi uzeo meru (0:1), ali na Bosforu se nadaju da će posle 15 godina ulaganja, strpljenja, konačno podići najvredniji evropski trofej i klub upisati kao 23. koji je osvojio Ligu šampiona.

Mnogi u Engleskoj su osuđivali vlasnike iz Emirata da se razbacuju novcem, UEFA im je uvela sankcije zbog kršenja finansijskog fer-pleja, odrezala im je i kaznu od dve godine, ali je ona bila poništena na Sportskom sudu u Lozani (KAS), ikao proces i dalje traje u Engleskoj, sporno je nekih 144 ugovora... 

 

 

Uložili su šeici 2,4 milijarde evra samo u igrače tokom poslednjih 15 godina, osvojili su sedam titula u Premijer ligi, tri FA Kupa, šest Liga kupova, tri Superkupa Engleske. Tih 19 trofeja su zadovoljavali formu, ne i suštinu. Koliko god su vlasnici iz Emirata davali podršku timu, posle svakog evropskog neuspeha ulagali u nova pojačanja, nad sportskim sektorom Sitija ostala je da lebdi senka neuspeha u Ligi šampiona.

Koliko su jedno finale (2021) i četiri polufinala, tri uzastopna (2015/16, 2020/21, 2021/22, 2022/23) neuspeh u današnjem fudbalu uvek je tema za ozbiljnu raspravu, ali Siti je 2016. godine doveo Hozepa Pepa Gvardiolu da bi podigao pehar. Nema sezone kada Špancu bar deset puta nisu postavili pitanje "kada ćete da osvojite Ligu šampiona"? Pokušavalo je nekadašnji trener Barselone i Bajerna da objasni kako je fudbal specifičan sport, a onda je digao ruke.

Džoe Merser doneo Kup kupova

Mančester siti je 1970. godine osvojio jedini evropski trofej - Kup kupova. Trener Džoe Merser je u finalu pobedio poljski Gornjik 2:1, a zlatne golove postigli su Jang i Li. Predvodnici te generacije Nil Jang, Frensis Li  Alan Ouks, Majk Dojl, kapiten Toni Buk još čekaju naslednike.

 

Jeste uložio Siti od dolaska Gvardiole 1,2 milijarde evra u pojačanja, ali nije odustajao ni posle izgubljenih četvrtfinala, finala u Portu, prošlogodišnje nestavrne eliminacije od Reala koja se dešava jednom u 20 godina.

Stvorio je Gvardiola "mašinu" za mlevenje rivala, menjao je mic po mic stil igre, nadograđivao i sebe i svoju ekipu i na kraju sebi priznao da mu je potreban golgeter "kiler". I doveo je Erlinga Bruta Halanda, koji je eksplodirao rušeći sve moguće golgeterske rekorde Premijer lige.

Odbranjena je titula u Premijer ligi, osvojen je FA Kup u prvom istorijskom finalu protiv gradskog rivala Junajteda, rušili su kao kegle u kuglani Lajpcig i Bajern u nokaut fazi Lige šampiona, revanširali su se Real Madridu u punoj meri skinuvši mu krunu u polufinalu najubedljivijom pobedom od 4:0. 

Svi ovi uspesi, 150 golova u sezoni (94 Premijer liga, 19 FA kup, pet Liga Kup, 1 Superkup, 31 Liga šampiona), sav proliveni znoj, trud, sve suze radosnice navijača neće biti uteha ako iz Istanbula ne ponesu veliki "ušati pehar". 

Mančester siti je postao jedan od najboljih klubova sveta, ali bez titule u Ligi šampiona neće dobiti etiketu "šampionski brend". Trofej Kupa pobednika Kupova iz 1970. godine, čeka u vitrinama "Etihada" mnogo poznatijeg suverena.