UEFA Liga šampiona

Siti "pojeo" Bajern, spektakularni Rodri, Bernardo Silva i Haland dobili prvu rundu

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

11.04.2023 22:51
Siti "pojeo" Bajern, spektakularni Rodri, Bernardo Silva i Haland dobili prvu rundu Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Mančester siti je stekao prednost od 3:0 (1:0) u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona i napravio je veliki korak ka plasmanu među četiri najbolje ekipe na Starom kontinentu! U velikoj borbi, Siti je do trijumfa došao spektakularnim pogotkom Rodrija, a zatim da kazni jednu od brojnih kardinalnih grešaka Upamekana i pogotkom Bernarda Silve, pa Erlinga Halanda dođe do značajne prednosti.

Novi okršaj Pepa Gvardiole i Tomasa Tuhela, prvi u Ligi šampiona posle finala 2021. godine, nekako je nagoveštavao neizvestan meč. Gvardiola nije odstupao od svoje ideologije, a trener Bajerna je odlučio da proba sa istom taktikom kao kada je sa Čelsijem osvojio ovo takmičenje. Postavio je tim bez klasičnog napadača, sa Gnabrijem kao "lažnom devetkkom" i trojicom krilnih igrača.

I do 27. minuta uspevao je da ostavi Siti samo sa dva uvodna pokušaja Halanda i Silve, da bi Sane više nego Koman probijao po strani i stvorio jako dobru priliku Musijali koga je Ruben Dijaš uspeo da izblokira. A, onda je na scenu stupio Rodri i veličanstvenim pogotkom, "kiflom" slabijom levom nogom sa 20 metara skinuo paučinu iz mreže Zomera!  

Tu se meč malo promenio, Siti je ponovo pristikao da dođe do drugog gola, ali je Zomer čudesno nogom, u padu, zaustavio udarac Gundogana.

Liroj Sane je bio daleko najopasniji igrač Bajerna koji je dobro otvorio drugi deo meča promenivši energiju i način kako napada. Stvarali su dobrim kretnjama više slobodnog prostora, ali je Ederson u dva navrata bio uspešniji od Sanea, da bi zatim i Akanži posle kornera sprečio izjednačenje. Siti se odoleo naletima Nemaca i ponovo je uspostavio kontorlu meča, a Griliš i Dojaš nisu uspeli da nadmudre Zomera. 

Štoper Bavaraca Upamekano imao je "žute minute" u nastavku, dve nisu kažnjene ali treća jeste. Poigrao se Francuz na 17 metara od gola, Griliš mu je oduzeo a zatim petom uposlio Halanda koji je sjajno centrirao a Bernardo Silva glavom sa šest metara drugi put matirao Zomera.

Erling Haland nikad nije postigao gol protiv Bajerna, ali i toj seriji je došao kraj. Stouns je glavom prebacio loptu na drugu stativu a Norvežanin je postigao 11. gol u Ligi šampiona, a čak 45. u svim takmičenjima ove sezone!

"Jeo" je Siti rivala, Zomer je spasavao goste ubedljivijeg poraza, ali prednost Sitija je zaista velika i biće pravo čudo ako Bajern uspe da je nadoknadi u Minhenu.

Mančester siti - Bajern Minhen 3:0 (1:0)

Stadion: Etihad
​Sudija: Hesus Hil Manzano
Strelci: Rodri u 27, Bernardo Silva u 70. i Haland u 77. minutu.

Mančester siti: Ederson - Akanđi, Dijaš, Ake - Stons, Rodri, Silva, De Brujne (od 68. Alvar ez), Griliš - Haland.

Bajern: Zomer - Pavar, Upamekano, De Liht, Dejvis (od 80. Kanselo) - Kimih, Gorecka - Koman, Musijala (od 69. Mane), Sane, - Gnabri (od 80. Miler).

UEFA Liga šampiona, prvi mečevi četvrtfinala

Utorak

Mančester siti - Bajern 3:0 (1:0)
/Rodri 27, Bernardo Silva 70, Haland 77/

Benfika - Inter 0:2 (0:0)
/Barela 51, Lukaku 82 pen/

Revanši 19. aprila

Sreda

Real Madrid - Čelsi 21.00 (TV Arena Premium 2)

Milan - Napoli 21.00 (TV Arena Premium 1)

Revanši 18. aprila

Polufinale

Real/Čelsi - Mančester s./Bajern

Milan/Napoli - Benfika/Inter

Mečevi se igraju 9. i 16. maja

Finale

Istanbul, 10. jun