UEFA Liga šampiona

Pepe kao otelotvorenje izreke "bez starca nema udarca": Fudbaler Porta najstariji strelac Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.11.2023 09:35
Pepe kao otelotvorenje izreke "bez starca nema udarca": Fudbaler Porta najstariji strelac Lige šampiona Tanjug/AP Photo/Miguel Pereira)

Kao u staroj izreci "bez starca nema udarca", Pepe je ovog utorka dobio posebno mesto u istoriji Lige šampiona, jer mu je gol u 90. minutu, za overu pobede Porta protiv Antverpena, doneo zvanje najstarijeg strelca od kada postoji ovo UEFA takmičenje.

Štoper portugalskog velikana i reprezentativac Portugala savladao je golmana rivala iz Belgije sa navršenih 40 godina i 254 dana, čime je rpetekao legendu italijanskog fudbala Frančeska Torija (38 godina i 59 dana). 

Inače, rođeni Brazilac nije se nadavao puno pogodaka u Ligi šampiona, mada ju je često igrao, pa mu je ovo tek četvrti šah-mat čuvara mreže u utakmicama za evropsku titulu.

 

 

Pepeova profesionalna karijera traje od 2001. godine, a gradio ju je u Maritimu, madridskom Realu u kom se zadržao čitavu jednu deceniju, Bešiktašu i Portu, gde odrađuje drugi mandat. Prvo je njegov dres nosio od 2004. do 2007. godine, da bi ga ponovo zadužio pre četiri sezone. 

Ima 261. nastup za Porto i 13 trofeja u različitim takmičenjima, a isti broj puta podizao je pobedničke pehare i sa španskim "kraljevićima". Od čega su tri najvredija ona osvojena u Ligi šampiona. 

Takođe, Pepe spada među najstarije učesnike LŠ u njenoj istoriji, a do kraja ove sezone trebalo bi da sa petog mesta svrgne Alana Mekgregora iz Glazgov Rendžersa (40 godina i 274 dana). Trenutno taj rekord drži Marko Balota iz Lacija (43 godine i 252 dana).