UEFA Liga šampiona

Srbiju od leta čeka velika sezona u evrokupovima, ali i ogromna odgovornost pet učesnika

komentari (0)

Autor: Mateja Petković

28.02.2023 21:20
Srbiju od leta čeka velika sezona u evrokupovima, ali i ogromna odgovornost pet učesnika MN Press

Od kada je UEFA početkom devedesetih godina prošlog veka uvela grupne faze u svojim klupskim takmičenjima, prvo u Ligi šampiona, potom UEFA ligi (kasnije Ligi Evrope) i na kraju u Ligi konferencija, SR Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru, a danas samostalnu Srbiju predstavljala su samo dva kluba.
 
Partizan i Crvena zvezda jedini su uspevali da se domognu grupnih faza sva tri takmičenja (crveno-beli nisu igrali Ligu konferencija), dok su preostali klubovi po pravilu nastupe završavali u kvalifikacijama. Dugo godina je Srbija na početku evropske sezone bila sa četiri predstavnika u UEFA klupskim takmičenjima, ali od 2023/2024 situacija se, zahvaljujući zapaženim i vrlo dobrim nastupima "večitih" poslednjih godina, drastično promenila i napredak na listi na kojoj se računa nacionalni koeficijent doveo je do toga da će šampion države direktno, vicešampion u treće kolo kvalifikacije za Ligu šampiona (staza lige), a osvajač Kupa Srbije u plej-ofu Lige Evrope!

Srbiju će, takođe, po prvi put u Evropi narednog leta predstavljati pet klubova. Sjajni rezultati na klupskom nivou, nameću i nove obaveze i ciljeve kako bi se očuvala trenutno pozicija. A taj zadatak neće biti nimalo lak.  

U prethodnih pet sezona Crvena zvezda je svake uspevala da dođe do grupne faze, bilo da je u pitanju Liga šampiona ili Liga Evrope, dok je Partizan preskočio samo jednu sezonu i to onu za vreme pandemije koronavirusa 2020/2021, kada je u jednoj utakmici odigranoj u Belgiji eliminisan od ekipe Šarlroa. Ostali srpski klubovi, kao što smo već rekli, evropske epizode svaki put su završavali u kvalifikacijama i njihovi bodovi prilično su nedostajali da bi pozicija Srbije danas bila još bolja na listi. Sada će, definitivno, i drugi predstavnici pored Partizana i Crvene zvezde morati da doprinese kako bi se sačuvale privilegije stečene prethodnih sezona.

Srbija na 11. mestu UEFA rang liste

Za sezonu 2024/2025 briše se rezultat ostvaren 2017/2018 (6,375), a računa se rezultat 2022/2023 (5,375). Rezultati po sezonama: 2018/2019 (6,000), 2019/2020 (6,000), 2020/2021 (5,500), 2021/2020 (9,500). Ukupno 32,375

Podsetimo, svaka pobeda, kako u grupnoj, tako i u nokaut fazi nosi 2.000 poena, a remi 1.000. Bodovi se dele sa brojem timova koji je započeo takmičenja, to je u Srbiji ove sezone bilo četiri, dok će sledeće sezone biti pet, što znatno otežava.

Crveno-beli su ovu sezonu na evropskoj sceni završili još u grupnoj fazi, kada su u Ligi Evrope bili četvrtoplasirani iza Monaka, Ferencvaroša i Trabzona. Treće mesto je vodilo u šesnaestinu finala Lige konferencija, međutim Zvezda nije uspela da ga se domogne i ostala je bez "proleća u Evropi". Sa druge strane, crno-beli su prošli grupu Lige konferencija kao drugoplasirani tim odmah iza Nice (jednak broj bodova - 9, ali je francuski klub imao bolji međusobni skor), a ispred Kelna i Slovackog. Očekivalo se da će bez mnogo muke proći u osminu finala i tako dodatno pojačati koeficijent, ali su ispali od moldavskog Šerifa. Prvi meč u Kišinjevu pripao je Partizanu (1:0), ali je u Beogradu usledio šokantan preokret gostiju (1:3), pa je svoju evropsku misiju završio i drugi srpski predstavnik.

Čukarički je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija eliminisao Rasing Union iz Luksemburga (4:1, 4:0), a u trećem ispao od Tventea (3:1, 4.1), dok je niški Radnički nakon penala na "Čairu" eliminisan od strane malteške Gzire (2:2, 3:3) u drugom kolu kvalifikacija ovog takmičenja. 

Srpski klubovi su ove sezone sakupili 5.375 bodova, što je najmanji broj u poslednjih sedam godina (računaju se poslednjih pet). Najviše bodova doneo je Partizan - 3, Crvena zvezda 1,625, Čukarički 0,5 i Radnički 0,25.


Srbija kao 11. na UEFA listi sezonu 2023/24 dočekaće sa jednim sigurnim učesnikom u Ligi šampiona, drugim u kvalifikacijama za elitno takmičenje (od trećeg kola u stazi liga), trećeplasirani će u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, dok će četvrtoplasirani tim Superlige Srbije početi od drugog kola. Takođe, osvajač Kupa Srbije će imati priliku da se bori za Ligu Evrope i to već iz plej-ofa. Ukoliko prvi ili drugi tim na tabeli osvoje Kup, trećeplasirana ekipa će preuzeti mesto "osvajača Kupa".

Trenutna UEFA rang lista

10. Austrija 34.000
​11. Srbija 32.375
12. Turska 31.500 (u Evropi preostala tri predstavnika - Fenerbahče, Bašakšehir, Sivasport)
13. Švajcarska 29.675 (u Evropi preostao jedan predstavnik - Bazel)
14. Češka 29.050
15. Norveška 29.000

Dakle, vicešampionu Srbije je potrebno da bude uspešniji u samo jednom dvomeču da bi stigao u Ligu šampiona, a poraz ga vodi u grupnu fazu Lige Evrope. Osvajaču Kupa ili trećeplasiranom timu je takođe potreban jedan uspešan dvomeč za direktan plasman u Ligu Evrope, dok ga poraz vodi u gruzpnu fazu Lige konferencija. Peostala dva tima će morati grupnu fazu Lige konferencija da potraže kroz dva kola kvalifikacija.

Srbija trenutno ima 11. mesto i realno samo Turska može da je ugrozi s obziom na to da ima još tri predstavnika u osmini finala: Fenerbahče u Ligi Evrope, Bašahšehir i Sivaspor u Ligi konferencija. Ipak, male su šanse da nam neko zauzme 12. poziciju, što je za sada sasvim solidan položaj, jer je tek 15. mesto na rang listi poslednje koje obezbeđuje dva mesta u Ligi šampiona, odnosno pet predstavnika u evropskim takmičenjima za sezonu 2024/25.

Pet srpskih klubova imeće i veliku odgovornost naredne sezone jer će braniti 6,000 bodova koji im se oduzimaju u sezoni 2018/19. To praktično znači da neće moći samo da se oslone na Zvezdu i Partizan, već će i prostala tri kluba morati da osvajaju bodove. Da bi došlo do "timskog rada" i održanja među Top 15 zemalja na UEFA rang listi, svi učesnici moraće organizaciono, finansijski, igrački da se osposobe za bitke sa boljima i rvanima sebi. Svi osvojeni bodovi dele se sa pet klubova, tako da je odgovornost mnogo veća na svima.