UEFA Liga šampiona

Prva pobeda za RB Lajpcig: Bern utihnuo, Jang Bojs se hrabro držao

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.09.2023 20:40
Prva pobeda za RB Lajpcig: Bern utihnuo, Jang Bojs se hrabro držao Tanjug/Anthony Anex/Keystone via AP

Prvi je na čelo tabele Grupe G Lige šampiona zaseo RB Lajpcig i sada će sa mirom čekati ishod utakmice na Etihadu, gde će Mančester siti ugostiti Crvenu zvezdu (21h, TV Arena 1 Premium). Nemci su pobedili 3:1 (1:!), ali im nije bilo nimalo lako bez Danija Olma u Bernu protiv Jang Bojsa.

Švjcarci su pružili snažan otpor, igrali otvoreno i napadači, ali je na kraju presudio kvalitet Lajpciga.

Jang Bojs i RB Lajpcig odigrali su prvo poluvreme za sve fudbalske sladokusce. Žargonom rečeno, "sevalo" je na obe strane, a prvi su snažno udarili gosti iz Namčke. "Bikovi" su u prva dva minuta propustili čak tri prilike, a u trećem su uspeli i da pogode mrežu.

Pošto napadači nisu bili spremni, jeste defanzivac Mohamed Simakan. Francuz se sjajno snašao posle ubacivanja lopte iz ugla i već nakon nepuna tri minuta igre na semaforu stadiona u Bernu je pisalo 0:1.

Sve je mirisalo na katastrofu domaćina, od koje, naravno, nije bilo ništa. Brzo je predstavnik Švajcarske povezao redove, stabilizovao odbranu i iz minuta u minut bio sve opasniji po gol rivala. Konačno, u 33. minutu Elija je postigao prelep gol sa ivice kaznenog prostora.

I nastavak meča doneo je otvorenu igru, u kojoj je Lajpcig, ipak, bio opasniji i pravo je čudo kako posle 15-ak minuta igre u drugom poluvremenu nije vodio. David Raum je kao na tacni poslužio Luja Opendu na "drugoj stativi", a Belgijanac sa samo par metara od gola pogađa pravo golmana Antonija Raćopija. Raum je namestio šansu i Benjaminu Šešku, Slovenac je postigao gol, ali je bio u ofsajdu.

Za Nemce ne važi nepisano fudbalsko pravilo da će biti kažnjeni kada se šanse ne iskoriste. Naprotiv, njihova fudbalska filozofija je da će što veći broj prilika jednom dovesti i do pogotka, a to se na kraju u Bernu i dogodilo. Odbrana Jang Bojsa je mirno gledala kako se Ksaver Šlager namešta na nekih 20 metara od gola, čak su mu ostavili i dovoljno prostora i baš kroz tur rupu je u 74. minutu Austrijanac proturio loptu i pogodio.

Sve oko pitanja pobednika rešio je Šeško u drugom minutu sudijske nadoknade. Mladi Slovenac izbio je sam ispred Raćopija i rutinski ga savladao i postao najmlađi strelac za Lajpcig u Ligi šampiona.

Jang Bojs će 4. oktobra gostovati u Beogradu Crvenoj zvezdi, dok RB Lajpcig dočekuje Mančester siti.