UEFA Liga šampiona

UEFA povećala fond za klubove koji ne izbore neko od njena tri takmičenja

komentari (0)

Izvor: Tanjug

07.09.2023 16:26
UEFA povećala fond za klubove koji ne izbore neko od njena tri takmičenja Guliver, Christof Koepsel/Bongarts

Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je danas na zvaničnom sajtu da je povećala fond za klubove koji se ne plasiraju iz svojih liga u neko od evropskih takmičenja, sa dosadašnja četiri na sedam odsto od ukupnog fonda nagrada.

Klubovi koji ne uspeju da se kvalifikuju za jedno od tri takmičenja pod okriljem UEFA, dobijaće od sledeće sezone veći udeo prihoda zahvaljujući novom modelu raspodele novca koji je usvojen danas.

UEFA i Udruženje evropskih klubova (ECA) potpisale su obnovljeni radni sporazum koji će važiti do 2030. godine i koji će, kako je saopšteno, "pojačati dugoročnu stabilnost i održivi rast u evropskom klupskom fudbalu".

Promena stupa na snagu ​​od početka sezone 2024/25, podudarajući se s novim formatom u sva tri takmičenja koja organizuje UEFA. Prema novom modelu za ciklus 2024-2027, sedam odsto prihoda koje UEFA zaradi od tri takmičenja raspodeliće se klubovima koji se ne takmiče u njima, tri odsto više nego do sad.

ECA, koja predstavlja profesionalne lige u Evropi, saopštila je da će promena doneti 308 miliona evra koje će podeliti klubovi koji ne učestvuju, u odnosu na sadašnjih 175 miliona.

"Današnja odluka pomoći će svim klubovima širom Evrope da očuvaju svoju konkurentnost na terenu i izvan njega, dok nastavljaju da ulažu u mlade i razvoj talenata", stoji u saopštenju ECA.