UEFA Liga konferencije

Vest Hem osvojio Ligu konferencije: Boven u 90. minutu srušio Fiorentinine snove

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.06.2023 23:08
Vest Hem osvojio Ligu konferencije: Boven u 90. minutu srušio Fiorentinine snove Tanjug/AP Photo

Nisu se fudbaleri Vest Hema proslavili u nedavno završenoj Premijer ligi, gde su završili na preskromnom 14. mestu, ali su zato briljantnu sezonu u Ligi konferencije završili finalnom pobedom nad Fiorentinom - 2:1 (0:0) i direktno se plasirali u grupnu fazu sledeće Lige Evrope. 

Prvo poluvreme na "Eden Areni" obeležile su obostrano dobra defanziva i nedovoljno potentna i konkretna ofanziva, s tim što se "viola"više naprezala da dođe do vođstva. Od žestoke taktičke borbe za posed lopte i straha od kiksa, ekipe nisu stizale da ulaze u šanse iz kategorije stoprocentnih, pa su praška publika i gledaoci širom sveta ostali uskraćeni za velika i česta izbuđenja.

Nije manjkalo dobrog ritma, trčanja i duela, ali nedostajali su kvalitetniji završni pasovi i pravi šutevi, a Karlos del Sero Grande poništio je jedinu golmansku kapitulaciju. Luka Jović bacio je u sevdah navijače "ljubičastih" u nadoknadi vremena (45+4), ali su njihova i njegova radost potrajali samo do Špančevog konsultovanja video tehnologije. Srpski centarfor munjevito je reagovao na odbitak i glavom savladao Areolu, međutim tom prilikom se našao u milimetarskom ofsajdu. 

Svejedno, dovoljnom da Vest Hem ostane na nogama, a njegove pristalice pojačaju pritisak sa tribina. U čemu su baš preterale u 35. minutu. Kao u stara huliganska vremena Ostrvljana, neke od pristalica "čekićara" čašama su zasule teren u 35. minutu, a jedna od njih pogodila je Kristijana Biragija u potiljak i raskrvarila mu glavu. 

Jović nije tako stradao, ali je povređen prilikom davanja poništenog pogotka, pa ga je trener Vinćenco Italijano moguće zbog toga ostavio u svlačionici posle pauze, a šansu dao rezervisti Kabralu. Rokada nije uticala na napadačke pokušaje Fiorentine da naplati nešto bolje stajanje na terenu i nalete terenske inicijative. 

Međutim, desilo se suprotno i to zbog kiksa njenog kapitena Biragija. Bouen je primio loptu u šesnaestercu i s njom hteo da prođe italijanskog beka, ali je ovaj igrao rukom, što nije promaklo VAR-u, pa arbitar nije mogao da ne pokaže na belu tačku. Said Benrama preuzeo je odgovornost u 62. minutu i potrvdio status nepogrešivog penaldžije, jer ni 13. put nije promašio zicer nad zicerima. 

Nedugo zatim trud Alžiraca je anuliran. Pred kraj akcije po desnom boku, Gonzales je uposlio Đakoma Bonaventuru, ovaj primio loptu i iz drugog dodira je smestio iza leđa Teraćana. Neverovatno je gde je vezista "viole"provukao loptu i kako je brzo režirao odgovor na vođstvo rivala (67).

Posle toga se još više rasplamsala trka i tuča za trofej, da bi taman kada se činilo da će meč otići u produžetke Džerod Boven uzeo stvar u svoje ruke i u 90. minutu doneo Vest Hemu treći evropski trofej u klupskoj istoriji, posle osvajanja Kupa pobednika kupova 1965. godine i Intertoto kupa 1999. Lukas Paketa mu je poslao sjajnu loptu, a on demonstrirao svoju brzinu i rutinski doneo veliku radost saigračima i svom osporavanom šefu Dejvidu Mojesu, kog možda ni ovo slavlje ne ostavi na klupi tima iz Londona.