UEFA Liga konferencije

Makabi TA "poništio" Olimpijakos u njegovoj kući, Lil "prešao" preko Šturma u Gracu: Zahavi i Dejvid vode ka Top osam Lige konferencije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.03.2024 20:40
detalj s meča Olimpijakosa i Makabija TA Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
detalj s meča Olimpijakosa i Makabija TA

Olimpijakos nije uspeo da izađe na kraj sa Makabijem iz Tel Aviva - 1:4 (1:3), a kako ni Šturm nije bolje prošao protiv Lila - 0:3 (0:1), u ova dva meča Liga konferencije videli smo "brejkove", posle čega su gosti bliži plasmanu u četvrtfinale. 

U Atini su odmah spušteni gardovi, pa su za samo 13 minuta pala tri gola. Gosti iz Izraela su već u 9. minutu imali lepih 0:2. Najpre je Eran Zahavi, šutem levom nogom, u trku iz prve, sa nešto više od pet metara iskoristio savršen pas Milsona iza leđa zadnje linije domaćina (5. minut).

Tek što su se pribrali od šoka, "crveno-beli" su ponovo morali da vade loptu iz mreže. Ovog puta je "egzekutor" bio Ido Šahar. Tako što je na vrhuncu presinga svog tima sjajno reagovao na jedan odbitak (9). Brzo je stigao kontraodgovor.

Prvim šutem u okvir gola, trećeplasirani tim grčkog prvenstva prepolovio je minus (13). "Izvođači radova" bili su Kostas Fortunis i Ajub el Kabi, prvi kao odašiljalac perfektnog dalekometnog centaršuta s desne strane, a drugi kao autor sjajnog udarca glavom na suprotnoj stativi. 

Napeo se Olimpijakos da izjednači i činilo se da mu se smeši egal, međutim, umesto toga je još jednom sateran u zid. I opet je Zahavi savršeno ispratio napad po levom boku, dočekao dodavanje Milsona i rutinski savladao Paskalakisa (30). 

Perec je iz drugog pokušaja, u istom napadu, u drugom poluvremenu definitivno trasirao put ka Top osam najmlađeg klupskog UEFA takmičenja (74). Kanikovski ga je uposlio, a on zapečatio trijumf svog tima. 

 

 

 

 

 

 

Za to vreme, u Gracu je domaći Šturm celo prvo poluvreme bio u dubokoj senci Lila. Francuzi su prisvojili loptu, kao da su carinici, ređali šanse i čekali trenutak za bacanje protivnika u nokdaun. Dok Džonatan Dejvid nije, nogom, nagradio samo 16 godina leta starog Ajuba Buadija za prvu asistenciju u nokaut fazi nekog UEFA takmičenja (28).

Isti strelac je duplirao prednost u nastavku, a pogodak bi bio lepši da je "bomba" Haraldsona uletela u mrežu umesto što je maltene prepolovila prečku, ovako je Kanađanin bio tu da popravi stvar (51). 

Efektnim visokolučnim pogotkom Edon Žegrova, posle kratkog dodavanja Gomesa, samo je kompletirao utisak da je tim iz Lige 1 kvalitativno daleko ispred austrijskog predstavnika (71). 

 

 

 

 

Liga konferencija, prvi mečevi osmine finala

Ajaks - Aston Vila 0:0

Molde - Briž 2:1 (1:0)
/Stenevik 43, Gulbrandsen 90+2 - Kuper 85. pen/

Olimpijakos - Makabi TA 1:4 (1:3) 
/Kabi 13 - Zahavi 5, 30, Šahar 9, Perec 74/ 

Šturm - Lil 0:3 (0:1)
/Dejvid 28, 51, Žegrova 71/

Dinamo - PAOK 21:00 (AS4)
Makabi Haifa - Fiorentina 21:00 (AS3)
Union Rojal - Fenerbahče 21:00 (AS2)
Servet - Viktorija Plzenj 21:00 (AS6)

 

Cup tree provided by Sofascore