UEFA Liga konferencije

Makabi preskočio Gent i prošao u osminu finala Lige konferencija: Izraelci izdržali pritisak s igračem manje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.02.2024 19:54
detalj s meča fudbalera Genta i Makabija iz Haife Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
detalj s meča fudbalera Genta i Makabija iz Haife

Makabi iz Haife prošao je u osminu finala Lige konferencija, iako je odigrao nerešeno sa Gentom u revanšu plej-ofa za pomenutu rundu UEFA takmičenja - 1:1 (0:1), a prolazak dalje obezbedio mu je trijumf iz prvih 90 minuta. 

Izraelci su imali komfor minimalne prednosti iz prvog susreta, zbog oružanih sukoba u njihovoj zemlji odigranog na neutralnom terenu u Budimpešti (1:0), a onda su je već posle četiri minuta revanša duplirali.

Jedna izgubljena lopta domaćina pokrenula je brzopoteznu kontrašku akciju gostiju, Anan Kalali uposlio je Francija Pijeroa, a napadač sa Haitija šutem iskosa, sa čuvarem pored sebe, visokim šutem poveo svoj tim u narednu rundu (4).

 

 

Do kraja poluvremena, ekipa bivšeg srpskog reprezentativca Stefana Mitrovića upinjala se da uhvati rezultatski priključak, imala je i nekoliko (polu)šansi za to, ali nije joj se dalo. Ili nije umela, zavisi od ugla posmatranja.

Nije, međutim, sastav sa "Areveldea" odustajao, šta više samo je pojačao ofanzivu i umnožio udarce prema mreži rivala. Izjednačenje je visilo u vazduhu i konačno se desilo u 69. minutu. Istina, greškom Abdulaja Seka. 

 

 

Defanzivac Makabija imao je nesreću da se lopta odbije o rameni deo njegove ruke i dodatno prevari golmana. Drugi crveni karton Danijela Sandgrena (72) ulio je dodatnu dozu adrenalina i samopouzdanja Gentovim igračima, koji su kao osice, u naletima i "rojevima" jurili preokret. Nisu, uspeli, iako su iskreirali dovoljno opasnih situacija za to. 

Možda bi im bilo lakše uz huk sa tribina, ali imali su nesreću da je gradonačelnik zatvorio tribine, u strahu da bi dolazak izraelskog tima bio suvišan bezbedonosni rizik u organizaciji meča, odnosno da bi privukao pristalice palestinske strane u sukobu na prostoru Gaze. 

Plej-of za osminu finala Lige konferencija, revanš mečevi

sreda

(0:1) Gent - Maklabi Haifa 1:1 (0:1)
/Sek 69. aug - Pijero 4/

četvrtak

(2:2) Bode - Ajaks 18.45 (TV Arena sport 2)

(1:0) Dinamo Zagreb - Betis (18.45, TV Arena sport 3)

(0:0) Ludogorec - Servet 18.45 (TV Arena sport 6)

(2:2) Ajntraht - Union Sen Žiloaz 

(0:1) Ferencvaroš - Olimpijakos 21.00 (TV Arena 3 Premium)

(2:3) Legija - Molde 21.00 

(1:4) Slovan Bratislava - Šturm 21.00 (TV Arena sport 6)

* u zagradama su rezultati prvih utakmica