UEFA Liga Evrope

Crvena zvezda eliminisana: Monako je klasa, Foland izrešetao crveno-bele

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.11.2022 18:26
Crvena zvezda eliminisana: Monako je klasa, Foland izrešetao crveno-bele Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Čudo se nije dogodilo, tradicija stradanja u Francuskoj je nastavljena - Crvena zvezda je eliminisana iz Evrope. Crveno-beli su odigrali veoma slabo na stadionu "Luju drugi", pogotovo u prvom poluvremenu, napravili su mnogo grešaka, koje je Monako lako kažnjavao i golovima Kevina Folanda (5, 27, 87), pa autogolom Milana Rodića (50) slavio u poslednjem meču Grupe "H" Lige Evrope 4:1 (2:0). Mnogo bolje drugo poluvreme Zvezdi je doneo gol Gelora Kange iz penala, šteta što je Pešić bio u ofsajdu kada je tresao mrežu (67) jer bi možda meč bio i neizvesniji.

Osvojio je francuski tim drugo mesto koje ga vodi u šesnaestinu finala Lige Evrope. Trabzon je pobedio Ferencvaroš, pa će u šesnaestinu finala Lige konferencija. Osmo gostovanje Zvezde u Francuskoj završilo se neuspešno kao i prethodnih sedam, šestim porazom.

Želeo je trener Crvene zvezde Miloš Milojević da napadne Monako iz svih oružja, ali se protiv ekipe ranga i kvaliteta Monaka to generalno svodi na kockanje sa potencijalno lošim krajem. Tako je bilo u Monaku. Bez veznog reda, samo sa Gelorom Kangom i petoricom ofanzivaca crveno-beli nisu ličili na ozbiljan tim kakav su bili do večeras. Bili su lak plen za "kneževe" jer su Fofana, Kamara i Golovin lako carevali na sredini terena, a pritom organizovali opasne napade.

Kada se tome dodaju i kardinalne greške, prvo Milana Borjana u 5. minutu kada je loše procenio let lopte i "zaplivao" u praznoi, a zatim i Nemanje Milunovića u 27. minutu (vratio loptu na 16 metara), drugačiji ishod prvog poluvremena nije se ni mogao očekivati. Kevin Foland je golgeter ekstra klase i u ovim godinama, spakovao je dva laka komada u mrežu, a Zvezdi poželeo lep odmor. Onaj zimski.

Ušao je Slavoljub Srnić na poluvremenu umesto Stefana Mitrovića, ali na nesreću Zvezde, novu grešku u polju odmah je kaznio Monako. Golovin je prebacio Borjana, a Milan Rodić samo potvrdio gol! Zvezda u standardnoj formaciji je već zaličila na onaj tim na koji je navikla navijače, pa je Badijašil napravio penal nad Ivanićem, a Gelor Kanga sa penala smanjio prednost.

Mnogo je bolje delovala Zvezda sa popunjenim veznim redom, prava je šteta što  je posle dobre akcije pogodak Pešića u 67. minutu bio poništen zbog malog ofsajda.  Monako je sam sebi spustio ritam, rutinski je čuvao rezultat i trećim golom Kevina Folanda posle školske kontre zapečatio pobedu.

Monako - Crvena zvezda 3:1 (2:0)

Strelci: Foland u 5, 27. i 87, Rodić u 50. (autogol) za Monako, a Kanga u 55. minutu iz penala za Zvezdu. Stadion: Lui drugi. Gledalaca: oko 7.000. Sudija: Serdar Gozibijik (Holandija).

MONAKO: Nibel - Disasi, Maripan, Badijašil - Dijata (od 75. Vanderson), Fofana, Kamara (od 85. Mataca), Golovin (od 85. Jakobs), Enrike - Foland, Ben Jeder (od 75. Embolo).

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Gobeljić, Eraković, Milunović, Rodić (od 85. Azarov) - Kanga (od 68. Mustafa) - Bukari (od 68. Ben), Katai (od 60. Kangva), Ivanić, Mitrović (od 46. Srnić) - Pešić.

Liga Evrope, šesto kolo

Grupa H

Monako - Crvena zvezda 4:1 (2:0)
/Foland 5, 27, 87, Rodić 50 a.g. - Kanga 55p/

Trabzonspor - Ferencvaroš 1:0 (1:0)
/Bakasetas 7/

Standings provided by Sofascore