UEFA Liga Evrope

Ovako kako Novak igra... sve osim osvajanja trofeja bio bi neuspeh: Janko Tipsarević priziva još jednu svetsku tenisku titulu za Srbiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.11.2023 13:52
Janko Tipsarević iznosi lična očekivanja od nastupa Srbije na Finalnom turniru Dejvis kupa Teniski savez Srbije
Janko Tipsarević iznosi lična očekivanja od nastupa Srbije na Finalnom turniru Dejvis kupa

Janko Tipsarević batalio je igranje tenisa, ali i dalje mu je na razne načine posvećen, pa se tako nedavno prihvatio uloge savetnika selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije, Viktora Troickog. I sa bivšim saigračem u državnom timu otišao u Malagu, na Finalni turnir DK (21-26. novembar). 

U Teniskom savezu Srbije procenili su da će njegovo iskustvo i znanje biti od koristi šefu stručnog štaba, ali i igračima: Novaku Đokoviću, Laslu Đereu, Dušanu Lajoviću, Miomiru Kecmanoviću i Hamadu Međedoviću. Počev od duela sa Velikom Britanijom u četvrtfinalu takmičenja u španskom gradu (23. novembar). 

"Zahvalio bih se pre svega selektoru Viktoru Troickom, a posle i kompletnom timu, na pozivu da budem ovde sa njima u Malagi, kao deo stručnog štaba. Kroz karijeru je Dejvis kup bio posebno takmičenje za mene i uvek sam bolje igrao za Srbiju. To jeste jednim delom iz patriotskih razloga, a mnogo jači razlog je to što su momci iz reprezentacije i lično moji najbolji prijatelji. Zbog toga mi je jako drago što sam pozvan, i nadam se da ću uspeti da pomognem", poručio je Tipsarević sa Pirineja. 

 

 

Zamoljen da uporedi sadašnju generaciju sa šampionskim Dejvis kup sastavom iz 2010. godine - Nenad Zimonjić-Đoković-Troicki-Tipsarević, on je izneo veoma optimističku prognozu u pogledu predstojećih nastupa "orlova". 

"Nema tu neke preterane razlike. Ne mogu da se setim tačno, ali ni Viktor ni ja nismo bili Top 10 igrači, bili smo 20. ili 30. na listi. Naravno, Novak je bio vođa tima i tada i sada. Neverovatno je, ali je i sada, toliko godina kasnije, opet prvi. Momci su fizički spremni, psihički znaju šta se očekuje od njih. Ide se na pobedu, ide se na osvajanje. I ovako kako Novak igra, svaki drugi ishod osim osvajanja trofeja bio bio, ne katastrofalan, ali - neuspeh. Jedino može da se vidi da su svi pod pritiskom kraja sezone, duboko smo u novembru".

Prema Jankovim rečima Britanci će biti jak rival, uprkos tome što nisu u najjačem sastavu.

"Pričalo se dugo ko će da igra za njih. Evans je otkazao zbog povrede, povredio se i Endi Marej, a i Nori je najavio mogućnost da ne zaigra. Ipak, jako težak protivnik, sa dobrim timom i jakim dublom, a sreća nas je malo pogledala zbog otkaza Evans i Mareja. Ali, koga god pošalju na teren, biće to jak protivnik", zaključio je Tipsarević.

Jedinu titulu u ovom takmičenju Srbija je uzela pre 13 godina, protiv Francuske u Beogradu, posle čega su svi članovi tima, još na terenu, održali obećanje i ošišali se do glave. U znak istorijskog uspeha srpskog tenisa.