Superliga Srbije

Matija Gluščević, napadač Radničkog 1923 za Arenu: Voleo sam da gledam kako driblaju Brazilac Ronaldo i Saša Ilić

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

29.03.2024 09:44
Matija Gluščević, prvotimac Radničkog 1923 MN Press
Matija Gluščević, prvotimac Radničkog 1923

Srbija u Top deset na svetu ima najboljeg driblera za igrače do 20 godina. Zanimljivost o Matiji Gluščeviću, mladom Kraljevčaninu, koji je afirmaciju stekao u Radničkom 1923 objavio je CIES, fudbalska opservatorija, kompanija koja se bavi statistikom u fudbalu.

Da se radi o velikom talentu primetio je i Dragan Stojković. Uoči nedavnog okupljanja reprezentacije Srbije u Staroj Pazovi, selektor je pohvalno pričao o mladom napadaču kluba iz Kragujevca.

Od dolaska Feđe Dudića, Matija Gluščević igra inspirativno, a bez obzira što ima samo 19 godina, jedan je od igrača u koga šef struke može u potpunosti da se pouzda.

"Krenuo sam iz kraljevačkog Apolona kod trenera Ivana Petrovića. U početku je za mene fudbal bio samo zabava, dok ljudi iz kluba nisu primetili kvalitet, odnosno da mogu da pravim razliku na terenu. Iskreno, nisam bio svestan toga. Samo sam želeo da budem napadač i dajem golove. Imao sam sreće da mi se to ostvari. Ipak, ovo nije moj maksimum. Mogu još mnogo da napredujem, nisam ni na 50 odsto sopstvenih mogućnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još golova, asistencija, driblinga, pobeda", istakao je za portal TV Arena sport, mladi Matija Gluščević, velika nada srpskog fudbala. 

Da li vas je iznenadio selektor Stojković izjavom da prati ono što radite u Radničkom 1923?

"Priznajem da jeste. Imponuje. Sa druge strane ne mogu da kažem da nisam malo iznenađen. Selektor Stojković je čovek sa dosta obaveza, a opet je našao vremena da gleda i nas. Nemam šta da dodam, osim da mi je drago što je video da imam kvalitet, kao i ceo Radnički. To je motiv više da u narednom periodu radim i igram još bolje, možda se nađem i na spisku A selekcije".

Radnički ovog proleća igra odlično, pretrpeli ste samo jedna poraz i to od Crvene zvezde, a vezali šest pobeda. Upravo je to apostrofirao i selektor Stojković, da li možete do četvrtog mesta?

"Timskim radom stigli smo do uspeha, pa i do toga da svi pričaju o nama. Ima još dosta do kraja sezone, ali verujem da Radnički 1923 ove godine može daleko da dogura. Eto, čak nas je i selektor Stojković pohvalio".

Četvrto mesto je tu. Da li priželjkujete izlazak na evropsku scenu?

"Trenutno o tome ne razmišljamo, utakmice idu brzo. U narednih 15 dana imaćemo čak pet. Na nama je samo da damo sto odsto, ispoštujemo zadatak koji nam bude dao trener Feđa Dudić i rezultat će doći. Nadam se dovoljno dobar za četvrto mesto i Evropu".

Možete i preko Kupa Srbije, ako "kiksnete" u prvenstvu. U četvrtfinalu igrate sa Novim Pazarom?

"Možemo da razmišljamo i o polufinalu Kupa Srbije. Protiv Novog Pazara igramo na našem terenu u Kragujevcu, biće to dobra utakmica. Ipak, idemo korak po korak, mada se svi nadamo da možda možemo čak i da osvojimo trofej. Nikad se ne zna, da ne idemo sad tri koraka unapred".

Gaćinović dobro vodi Napredak, ali …

Radnički iz Kragujevca igra sutra na domaćem terenu protiv Napretka. Obe ekipe ovog proleća pružaju sjajne partije, pa nema sumnje da će publika na „Čika Dači“ uživati u dobrom fudbalu.

„Napredak se izdigao od dolaska trenera Gaćinovića. Druga ekipa. Vidi se „ruka“ sadašnjeg trenera, pre svega po načinu na koji igraju. Mislim da i oni mogu daleko da doguraju u prvenstvu. Ipak, na našem stadionu, mi se pitamo. Ako budemo radili ono što zahteva šef Feđa Dudić neće biti brige za nas“, - objasnio je Gluščević.

Nedavno je stiglo i priznanje od CIES, kako su naveli u kompanija koja se bavi statistikom u fudbalu, trenutno ste sedmi dribler na svetu za igrače do 20 godina. Da li ste znali to?

"Nisam znao. Drug mi je poslao taj podatak kada se pojavio. Iskreno, u prvi mah mu nisam verovao, mislio sam da je šala, a onda su to svi mediji objavili. Bio sam naravno prijatno iznenađen. Veliko priznanje ne samo za mene već i Radnički 1923".

Čijim driblinzima ste se divili kao dete?

"Nisam baš gledao fudbal kao mlađi, više sam od oca slušao o Zubi Ronaldu. Onom pravom, Brazilcu. Kasnije sam gledao video snimke njegovih poteza na internetu. Neke sam pokušao da kopiram. Možda ne uradim baš sve isto kao i on, ali se trudim da bar bude slično. Što se tiče naših igrača, dopada mi se kako je to sve na terenu radio Saša Ilića. Bio mi je selektor u mlađim reprezentativnim selekcijama, majstor".

Nedavno ste debitovali protiv Luksemburga i za mladu reprezentaciju Srbije. Ipak, domaćin vam je pokvario kompletan utisak. Na kraju samo 1:1, moralo je bolje?

"Srećan sam bio zbog debija u mladoj reprezentaciji Srbije, a u isto vreme tužan jer nismo pobedili. Imali smo pozitivan rezultat posle prvog poluvremena, držali utakmicu pod kontrolom, međutim desilo se ono što nismo očekivali. Luksemburg je dao gol iz slobodnjaka. Uprkos šansama, na kraju nismo uspeli da slavimo. Nadam se da ću ostati član mlade selekcije, a nadam se jednog dana pozivu i za A. Voleo bih da popravimo utisak u nastavku kvalifikacija", - istakao je mladi Gluščević, svakako biser kragujevačkog Radničkog, o kojem će se tek pričati.

U dosadašnjem delu sezone Gluščević je odigrao 19 utakmica za Radnički iz Kragujevca, postigao je dva gola i upisao isto toliko asistencija.