Superliga Srbije

Jedini neporaženi u ligama Evrope, prvi u plej-ofu, jure rekord Reala: U Zvezdi nezadovoljni igrom, a ispisuju istoriju

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

10.03.2023 08:47
Jedini neporaženi u ligama Evrope, prvi u plej-ofu, jure rekord Reala: U Zvezdi nezadovoljni igrom, a ispisuju istoriju MN Press

Crvena zvezda je proslavila 78. rođendan 4. marta, žurku priprema navijačima u nedelju protiv Novog Pazara, a uprkos nezadovoljstvu zbog igre protiv Partizana i TSC-a, fudbaleri crveno-belih ispisuju istoriju, obaraju rekorde.

Nisu igrači Crvene zvezde bili na energetskom i igračkom nivou u poslednja dva derbija, ali su na suvi kvalitet dobili i Partizan u 169. večitom okršaju (1:0) i TSC u Bačkoj Topoli (2:1), pa su pet kola pre kraja prvog dela Mozzart bet Superlige overili prvom mesto u plej-ofu jer imaju 18 bodova prednosti u odnsou na "crno-bele" i do kraja sezone za titulu im je potrebno 18 bodova. 

A, nastavili su izabranici trenera Miloša Milojevića da ispisuju nestavrna dostignuća: jedini su neporaženi tim u evropskim ligama u sezoni 2022/23, čuvaju oreol "Marakane neosvojive tvrđave" u 106 mečeva, u seriji su od 49 uzastopnih susreta u Mozzart bet Superligi bez poraza!

Hitaju crveno-beli ka šestoj uzastopnoj tituli i direktnom plasmanu u Ligu šampiona, ostvarili su veliku prednost koju će u srpskim uslovima teško prokockati. Teoretski mogli bi da postanu šampioni i pre starta plej-pfa, ako pobede svih pet mečeva, a Partizan i Čukarički dožive bar po jedan poraz. U četvrtfinalu su i Kupa Srbije, tako da će i na tom polju nastojati da odbrane duplu krunu.

Hasperaž iz Luksemburga je do minulog vikenda uz Zvezdu bio drugi neporaženi tim u svim ligama Evrope, a onda su poklekli u 19. kolu i ostavili crveno-bele same na prestolu. Srpski šampion je ubedljivo najbolji tim Evrope i po procentu osvojenih bodova. Na 25 susreta su osvojili 69 od 75 bodova, odnosno 92 odsto!

Kada je Partizan pobedio Crvenu zvezdu 18. aprila 2017. godine (3:1) i utro put ka tituli, malo ko je mogao da očekuje da će crveno-beli blindirati stadion "Rajko Mitić" i nanizati seriju od 106 susreta bez poraza. Ubeležili su 96 pobeda i samo 10 remija: Partizan je odoleo četiri puta, Vojvodina dva, TSC, Radnik, Javor, Napredak po jednom. 

Crveno beli ove sezone imaju još sedam mečeva na stadionu "Rajko Mitić": Novi Pazar, Mladost, Radnički 1923, plus četiri u plej-ofu. Ako nastave u ovom ritmu sezonu će završiti sa 113 mečeva bez poraza, a do apsolutnog rekorda Reala (121) deli ih još osam susreta kod kuće u sezoni 2023/24.

Protiv Novog Pazara za 50. uzastopni meč bez poraza

I na kraju, na proslavi 78. rođendana protiv Novog Pazara u nedelju, fudbaleri crveno-belih imaće priliku da ubeleže 50. uzastopnu utakmicu u Mozzart bet Superligi bez poraza.

Od 27. oktobra 2021. i poraza u Surdulici od Radnika, fudbaleri Zvezde ostvarili su u 49 sureta 44 pobede i samo pet remija (Partizan dva puta, TSC, Vojvodina, Radnik).

I ponovo da se vratimo na početak. Ne igra Crvena zvezda ove sezone po željama, trenera, uprave i navijača, kiks protiv Makabija iz Haife u plej-ofu za Ligu šampiona, doneo je mnogo lomova, promenu trenera, neuspeh u Ligi Evrope. 

Ali, na tlu Srbije, šampion nema pravog rivala, pre svega u Partizanu, koji će kako sada stvari stoje još jednu sezonu ostati bez trofeja. Podigli su kvalitet TSC, Čukarički, pa i Vojvodina, ali u maratonskoj trci od 37 kola u Mozzart bet Superligi, jedino Zvezda trči nekim svojim tempom koji drugi ne mogu da prate.

Za Evropu i posebno Ligu šampiona, biće potrebno mnogo više kvaliteta na svim poljima.