Superliga Srbije

FK Vojvodina predstavila dresove povodom 100 godina "Karađorđa"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.09.2023 15:44
FK Vojvodina predstavila dresove povodom 100 godina "Karađorđa" FK Vojvodina

Fudbalski klub Vojvodina u prostorijama Istorijskog arhiva promovisala je nove dresove za istorijsku i jubilarnu sezonu 2023/24.

Kao što je poznato, stadion "Karađorđe" u 2024. godini "slavi" svoj stoti rođendan, dok će FK Vojvodina obeležiti 110 godina postojanja.

Upravo su ovi značajni simboli u bogatoj istoriji "stare dame" bili motivi za dizajn dresova koji definitivno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a igrače, ali i navijače će naterati da ih nose sa ponosom.

 

 

Direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev predstavio je prisutnima povezanost između dva velika jubileja koja ove sezone slavi FK Vojvodina.

"Svakako smo počastvovani time što smo u saradnji sa marketing timom FK Vojvodina učestvovali u ovoj akciji i dali ideju kako bi trebalo da izgledaju dresovi u novoj sezoni, kada srpski fudbal i naš Novi Sad slave dva važna jubileja, a to su – 110 godina našeg kluba i 100 godina od izgradnje tada igrališta, a danas stadiona 'Karađorđe'", rekao je Đurđev i dodao:

"Kada nešto u srpskom fudbalu i našem okruženju obeležava 110 godina, onda je to potvrda neverovatne ljubavi i jedne priče koja je duboko ukorenjena u lokal patriotizam, odnosno identitet Novog Sada. Kao što svi znamo, kada su 1914. godine momci zaneseni fudbalom, sa Podbare, Salajke, Rotkvarije odigrali svoj prvi meč u Kovilju, oni su izašli u plavim dresovima. Ako pogledamo arhivske fotografije koje svedoče tom vremenu, onda ćete videti da su naši momci tada igrali u dresovima plave boje, zbog čega je jedan od rezervnih dresova u istoj toj boj".

FK Vojvodina

 

Na jubilarnom dresu ispisana su imena brojnih fudbalera koji su nosili dres "stare dame".

"Ono što takođe znamo, bitan impuls u organizovanju našeg kluba bila je veza sa Pragom. Neki od osnivača i prvih igrača jesu bili članovi sportske sekcije tada jednog od najvećih klubova SK Slavija iz Praga. Prva garnitura crveno-belih dresova u Novi Sad stigla je 1920. godine, a negde ako se dobro sećam, 22. jula 1922. na Skupštini odlučeno je da Vojvodina nosi pola bele pola crvene dresove kao Slavija iz Praga. Čak je i grb bio sličan kako bi podsećao na Slavijin, s tim što je sada ona crvena zvezda sada zamenjena sa plavom kako bi grb FK Vojvodina imao sve boje srpske zastave", naveo je Đurđev.

Zatim se osvrnuo na jubilej stadiona Karađorđe" u 2024. godini.

"Rekli smo da imamo još jedan važan jubilej, a to će biti stogodišnjica od otvaranja igrališta "Karađorđe". To je zaista bio jedan veliki zamah polet novosadske srpske i novosadske jevrejske zajednice, gde su u slozi i dogovoru dobili na korišćenje bivši biciklistički velodrom koji je onda napravljen na periferiji grada 1896. godine, na današnjoj Grbavici odnosno Limanu. Igrači i prijatelji kluba sakupili su novac i izgradili igralište koje je bilo otvoreno na Vidovdan 1924. godine, jasno pokazujući važnost za srpsku zajednicu, pa je zato i stadion nazvan "Karađorđe".

Đurđev je na kraju istakao da će siva garnitura dresova biti jubilarno predstavljena povodom ovog važnog sećanja na jedan elemenat naše istorije.