Superliga Srbije

CAS u potpunosti prihvatio pravnu argumentaciju FSS u slučaju FK Kolubara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.09.2023 15:26
CAS u potpunosti prihvatio pravnu argumentaciju FSS u slučaju FK Kolubara MN Press

Članovi Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije upoznali su se danas sa konačnom presudom sa obrazloženjem Suda za sportsku arbitražu u slučaju Kolubara protiv FSS, saopšteno je posle sednice Odbora.

"Kako je ugovorom sa advokatskom kancelarijom predviđena nagrada za uspeh u sporu u visini od 5.000 evra i kako su troškovi spora u najvećoj meri na strani Kolubare, Odbor za hitna pitanja je konstatovao uspeh u ovom sporu i potvrdio realizaciju navedene odredbe iz ugovora. CAS je dakle u potpunosti prihvatio pravnu argumentaciju FSS, te je navode Saveza iz odgovora na žalbu Kolubare bezmalo u celosti prihvatio i bez ikakvih supstancijalnih izmena uneo u obrazloženje svoje odluke", navodi se na zvaničnom sajtu FSS.

FSS je izbacio Kolubaru iz Superlige zbog toga što je namestila utakmicu sa subotičkim Spartakom prošle sezone. FSS je zbog toga oduzeo devet bodova Kolubari, ali je CAS delimično uvažio žalbu Lazarevčana i kaznu smanjio na šest bodova. Ta tri boda su pravila razliku između direktnog ispadanja u Prvu ligu Srbije i učešća u baražu.  Zbog toga se Kolubara obratila CAS, ali Komisija za licenciranje FSS nije dala dozvolu klubu iz Lazarevca da se takmiči u Superligi. Kolubara je takmičenje nastavila u Prvoj ligi Srbije.

"CAS je potvrdio da FSS ima autonomiju da donese član 83 Disciplinskog pravilnika (dalje Član 83) kakav jeste i da ima pravo da ga dalje primenjuje (bez obzira na njegovu pravnu nesavršenost), da osim postojanja pisane UEFA informacije nije potrebno izvođenje drugih dokaza, jer da je to slučaj FSS bi to tako i propisao. Zatim da je Član 83 leks specijalis u odnosu na Pravilnik o prevenciji i sprečavanju nameštanja utakmica i da je u svakom slučaju leks pasterior, i konačno da je primena istog neupitna budući da isti nikada nije osporavan pred sudovima u Srbiji", navode iz FSS.

"Takođe, svu argumentaciju koju je iznela Kolubara, koja se odnosi na navodnu zaveru za izbacivanje iz Superlige i zlu nameru pojedinih predstavnika FSS prema Kolubari (uključujući navodna falsifikovanja, sakrivanje dokaza i sl.), CAS ne samo da nije uzeo u obzir već je ocenio da zle namere u postupanju prema Kolubari nije bilo. A argumentaciju Kolubare suštinski je podveo pod tehničke greške i sl.", dodaje se u saopštenju FSS.

FSS navodi i razlog CAS-a za smanjenje kazne Kolubari.

"On isključivo leži u (ne)kvalitetu informacije dobijene od UEFA, obzirom da je CAS jasno i nedvosmileno zaključio da jedan od dva izveštaja koji sadrži kvalifikaciju 'clear and owerwhelming evidence' predstavlja informaciju na osnovu koje se može primeniti Član 83, dok druga informacija UEFA koja suštinski samo kaže da postoji sumnja koju je potrebno proveriti i da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je utakmica nameštena, nije pisana informacija koja bi dozvolila osnovanu primenu Člana 83", navodi FSS.

"Uspeh FSS u ovom sporu potvrđuje i činjenica da je CAS odlučio da će 2/3 troškova arbitraže snositi Kolubara, dok će FSS snositi samo 1/3 troškova. Kolubara pravno posmatrano nije ni izbliza uspela u ovom sporu jer snosi većinu troškova, dok je istovremeno odlukom CAS potvrđena i odgovornost za učinjeni prekršaj", zaključuje se u saopštenju FSS.