Premijer liga

Čelsijeva logika: Platili 62,1 miliona evra za igrača koji je ispao iz Premijer lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.08.2023 13:30
Čelsijeva logika: Platili 62,1 miliona evra za igrača koji je ispao iz Premijer lige Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Romeo Lavija je mlad, 19-godišnji defanzivni vezni igrač i posle samo 29 mečeva Premijer lige u Sautemptonu za 62,1 miliona evra, plus bonus od pet miliona, prodat je Čelsiju. Od tih 62,1 milion evra, 12,1 pripadaju Sitiju, a igrač je parafirao ugovor na sedam godina.

Čelsi je tako poveo 2:0 protiv Liverpula u utakmici za zadnjeg veznog. Posle Moizesa Kaiseda, isped nosa Jirgena Klopa skinut je i Belgijanac Lavija. I to za 10 miliona evra veću cenu nego što je Liverpul dogovorio sa Sautemptonom.

Lavija se razvijao u Anderlehtu, doveo ga je Mančester siti 2021. godine, ali je procenio da "nije to to". U Sautemptonu su ga istrpeli, pokazao je deo talenta, ali su ozbiljno zaradili jer sem Čelsija niko u ovom času na svetu ne bi dao taj novac za igrača koji nije uspeo da pomogne timu da se spasi ispadanja iz Premijer lige. 

Čelsi je sa poslednja dva transfera daleko nadmašio Arsenal u potrošli ovog leta. Trenutno su na 385,1 milion evra uloženih u igrače i to: Kaisedo (Barjton, 116), Lavija (Sautempton 62,1), Nkunku (Lajpcig, 60), Disasi (Monako, 45), Džekson (Viljareal, 37), Ugočukvu (Ren, 27), Sančez (Brajton, 23), Anhelo (Santos, 15). Od prodaje su zaradili 254,9 miliona evra.

Videćemo tokom sezone opravdanost takve transfer politike i koiko će moći trener Maurisio Poketino da sa ovim igračima obezbedi plasman u Ligu šampiona. O tituli je iluzorno pričati ove sezone u konkurenciji mnogo ouzbiljnijih klubova Mančester sitija, Arsenala, Mančester junajteda, Liverpula.