Premijer liga

Gvardiola apeluje: Rešite što pre 115 optužbi na račun poslovanja Mančester sitija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.05.2023 09:02
Gvardiola apeluje: Rešite što pre 115 optužbi na račun poslovanja Mančester sitija Tanjug/AP Photo/Paul White

Mančester siti je završio sa šampionskim slavljem, sledi mu danas meč sa Brajtonom, pa priprema za finale Lige šampiona u Istanbulu protiv Intera.

Menadžer Sitija Pep Gvardiola je na pres konferenciji apelovao na institucije u Britaniji da što pre donesu odluku o 115 finansijskih optužbi protiv kluba u Premijer ligi, jer se ni ne nazire koliko bi taj proces mogao da traje, a za posledicu ima ozbiljne kazne.

U februaru, Siti je optužen za kršenje finansijskiһ pravila lige od 2009. do 2018. Optuženi su i da nisu sarađivali od početka istrage u decembru 2018. godine. Siti je negirao finansijske prekršaje (efektivno falsifikovanje računa i veštačko naduvavanje sponzorskih i komercijalnih ugovora kako bi mogli više da troše) i rekao da je njihova nevinost potkrijepljena "telom nepobitnih dokaza" i da se "raduju što će ovo pitanje biti stavljeno na kraj jednom za svagda".

Dvogodišnju zabranu učešća u evropskim takmičenjima zbog kršenja propisa UEFA o finansijskom fer-pleju (FFP) poništio je Sud za sportsku arbitražu (Cas) 2020. godine, ali je Siti kažnjen sa 10 miliona evra (8,67 miliona funti) zbog ometanja istrage.

"Ono što bih voleo je da Premijer liga i sudije mogu da naprave nešto što pre moguće. Onda, ako smo uradili nešto loše, svi će to znati i, ako budemo kao klub godinama verovali, na pravi način, onda će ljudi prestati da pričaju o tome. Voleli bismo da se to i učini sutra. Ma, bolje ovo popodne nego sutra. Nadam se da nisu toliko zauzeti i da sudije mogu da vide obe strane i odluče šta je najbolje, jer na kraju pošteno znam šta smo osvojili, osvojili smo na terenu i nemamo nikakvih sumnji. Idemo. Nemojte čekati dve godine. Zašto to ne uradimo brže? Za 24 sata, sedite sa prisutnim advokatima. Hajde da to bude što pre za dobrobit svih", u dahu je govorio Gvardiola.

Gradski zvaničnici nisu očekivali da će Gvardiola govoriti o tom pitanju na svojoj konferenciji za medije u utorak, a rokovi su očigledno nemogući s obzirom da je reč o tako složenom slučaju. Gvardiolina ekipa ima šansu da osvoji pet trofeja ove sezone, a finale FA kupa i Lige šampiona dolaze sledećeg meseca. U engleskom fudbalu samo je Mančester junajted u periodu 1998/99 napravio taj podvig.

Кatalonac, koji ima ugovor do 2025. godine, rekao je da neće napustiti klub dok optužbe ostanu nerešene.

"Ostaću sledeće sezone dok imamo 110 prekršaja protiv nas. Ne brinite, bićemo tu", rekao je Gvardiola mada je dodao da se nikad ne zna šta će se dogoditi ako osvoji Ligu šampiona.