Premijer liga

Samo oni i niko više: Ferguson i Venger prvi treneri primljeni u Kuću slavnih Premijer lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.03.2023 11:12
Samo oni i niko više: Ferguson i Venger prvi treneri primljeni u Kuću slavnih Premijer lige Premier League

Legendarni menadžeri Mančester junajteda, Aleks Ferguson i Arsenala, Arsen Venger primljeni su u Kuću slavnih Premijer lige, objavljeno je iz sedišta takmičenja.

Dvojac koji je obeležio jednu eru, ne samo engleskog, već i evropskog fudbala, zajedno je osvojio 16 trofeja u najkvalitetnijem nacionalnom takmičenju u Evropi. Od toga je 13 pripalo škotskom stručnjaku, koji je tokom 27 godina provedenih na "Old Trafordu" od Junajteda stvorio ovo što je danas - jedan od najboljih svetskih klubova.

Ferguson je jedini trener koji je uspeo da po dva puta osvoji tri vezane titule u Premijer ligi, a od njegovih bivših igrača u Kuću slavnih već ušli Dejvid Bekam, Erik Kantona, Roj Kin, Vejn Runi, Piter Šmajhel i Pol Skols

"Uzbuđen sam zbog ovog velikog priznanja koje se ne odnosi samo na mene kao osobu ili trenera, već na sve ono što smo svih tih godina radili u Mančester junajtedu. Moj posao je bio da navijači sa stadiona kući odlaze srećni i mislim da smo u tome uspeli. Pre Junajteda sam odbio nekoliko engleskih klubova, ali sam procenio da je ovo ono pravo i moj jedini cilj u ovom klubu je bio da osvajam trofeje", poručio je po dobijanju priznanja stručnjak koji je u Premijer ligi vodio 810 mečeva, od kojih je pobedio na 528 i osvojio 1.752 boda.

Škotski trener jeste u Mančesteru proveo 27 godina, ali je od toga "zakačio" 21 Premijer ligu, dok je Arsen Venger sa 22 učešća trener sa najviše godina provedenih u elitnom rangu engleskog fudbala od kada se igra pod ovim nazivom. Na klupi tima iz Londona je sedeo na 828 premijerligaških mečeva što je apsolutni rekord, a u karijeri je osvojio tri titule, dok je ona iz sezone 2003/04 posebno dragocena, budući da su "tobdžije" donje došli bez ijednog poraza u sezoni.

"Voleo bih da ostanem upamćen kao neko ko je voleo Arsenal, poštovao sve vrednosti ovog kluba i napustio ga kako bi mogao da raste i razvija se još više. Biti ovde sa sir Aleksom i deliti ovo priznanje je velika čast za mene", rekao je Venger, a onda slikovito objasnio kakav odnos ima sa Fergusonom:

"Mi smo kao dva boksera koji se udaraju ceo meč i trude da održavaju distancu, a onda kada se sve završi imaju veliko poštovanje jedan prema drugom. Drago mi je što sam imao priliku da se sretnem sa njim, da podelimo uspomene koje smo imali, ali i vlašu dobrog vina".

Aleks Ferguson i Arsen Venger prvi su treneri koji su uvršteni u Kuću slavnih Premijer lige, koja je do sada to priznanje ukazala samo šesnaestorici igrača, a 29. maja biće primljena još petorica.