Premijer liga

Drugi najbogatiji Britanac na svetu postao suvlasnik Mančester junajteda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.02.2024 11:25
Britanski milijardser i vlasnik kompanije INEOS Džim Retklif Tanjug/AP Photo/Daniel Cole, File
Britanski milijardser i vlasnik kompanije INEOS Džim Retklif

Mančester junajted zvanično je potvrdio da je vlasnik kompanije INEOS i britanski milijarder Džim Retklif kompletirao kupovinu 27.7% akcija kluba. 

Podsetimo, sa Old Traforda su tokom večeri izdali saopštenje u kojem se navodi da je vlasnik kompanije INEOS i drugi najbogatiji Britanac investirao 300 miliona dolara u razvoj infrastukture.

"Postati suvlasnik Mančester junajteda velika je čast i dolazi s velikom odgovornošću. Ovo označava završetak transakcije, ali samo početak našeg putovanja da vratimo Mančester junajted na vrh engleskog, evropskog i svetskog fudbala, Rad na postizanju tih ciljeva ubrzaće se od danas" rekao je Retklif.

 

 

Do sada je investirano 200 miliona dolara, a do kraja godine Retklifu je ostalo da uplati još 100 miliona.

"Mančester junajted i Travelers limitid, kompanija u potpunosti u vlasništvu ser Džima Retklifa, sa zadovoljstvom objavljuju da je ser Džim Retklif završio posao oko kupovine 25 odsto akcija klase B i 25 odsto akcija klase A posle ispunjenja svih uslova i odobrenja koje su dale Fudbalska asocijacija i Premijer liga".

Ponuda Travelers limitida za kupovinu do 25 odsto akcija klase A po ceni od 33 dolara po akciji istekla je minut do ponoć 16. februara 2024. godine. Nakon isticanja ponude, Travelers limitid pristao je da plati 13.237.834 akcija prema vrednosti tendera. Trast kompanija N.A, koja je čuvala ponudu, odredila je da se radi o 26,2 odsto.

Posle zatvaranja ponude i kupovine akcija Klase B, ser Džim Retklif investirao je u klub 200 miliona dolara za dodatne akcije klase A i B i time se njegovo vlasništvo procenjuje na oko 27,7 odsto, uz obavezu da do 31. decembra 2024. godine bude uloženo još 100 milona dolara. Ti fondovi će biti uloženi u buduće investicje u infrastrukturu na Old Trafordu", navodi u između ostalog u saopštenju.