Premijer liga

Čelnici Mančester sitija sledeće jeseni pred engleskim sudom: Šampion Evrope odgovara za kršenje finansijskog fer-pleja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.11.2023 14:10
Plato ispred stadiona Mančester sitija Guliver/AP Photo/Dave Thompson
Plato ispred stadiona Mančester sitija

Engleska, ali i ceo fudbalski svet, sa velikim zanimanjem prati sve što se tiče utvrđenog masovnog kršenja finansijskog fer-pleja od strane Mančester sitija, sa brojnim spekulacijama u vezi mogućih sankcija za nedela uprave "građana". 

Najnovija vest kaže da će se Sitiju suditi najkasnije u jesen 2024. godine, a da će sudska presuda biti izrečena krajem iste ili početkom 2025. U međuvremenu će englesko Tužilaštvo i odbrana kluba u vlasništvu kompanije iza koje stoji kraljevska  porodica Ujedinjenih Arapskih Emirata nastaviti da skupljaju dokaze ZA i PROTIV, u procesu sa 115 pojedinačnih slučajeva kršenja pomenutih propisa iz delokruga poslovne i sportske politike. 

Istraga povodom sumnji u poslovanje Mančester sitija trajala je od 2018. godine, a u međuvremenu se pojavio veći broj svedoka spremnih da svojim iskazima potvrde nedozvoljene radnje aktuelnog prvaka Premijer lige. 

 

 

 

 

Naravno, tužena strana tvrdi da je ona u pravu i da nije bilo ničeg spornog ili barem ne u toj meri u periodu od 2009. godine do danas. Šeik Mansur Bin Zajed Al Nahjan postao je vlasnik kluba 2008, a višegodišnji trener Žozep Pep Gvardiola tvrdi da neće napuštati plavi "brod", čak i ako se desi najgori scenario, tj Siti bude izbačen u niži rang takmičenja.

 

U međuvremenu je Everton, za slične ali daleko beningnije grehove, kažnjen oduzimanjem 10 bodova i drastičnim padom na tabeli Premijer lige. Mančester siti, u isto vreme, bez prepreke nastavlja odbranu domaćih trofeja, a obzirom na daljinu suđenja verovatno će u sezoni 2024/2025. regularno odraditi.