Liga 1

Transferi u Ligi 1: Francuzi potrošili 533 miliona evra, a zaradili 426

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

11.08.2023 08:39
Transferi u Ligi 1: Francuzi potrošili 533 miliona evra, a zaradili 426 Guliver

Osim poslova koje je završio Pari sen Žermen, transfer leto u Francuskoj prošlo je poprilično nezapaženo.

Francuzi su ukupno potrošili 533.440.000 miliona evra, a zaradili 426.448.500 evropskih novčanica. Naravno, od prvih pet najskupljih transfera, četiri su iz redova Parižana.

Top 5 dolazaka

Prvu poziciju drži Manuel Ugarte, koji je iz Sportinga prešao u PSŽ za 60 miliona evra. Iza njega na listi se nalazi Lukas Ernandez, a "svece" je on koštao 45 miliona koje su iskeširali Bajernu.

Treće mesto zauzima Hugo Ekitike koji je došao u Pariz iz Remsa, nakon što je i prošlu sezonu proveo u prestonici, ali kao pozajmljen fudbaler. 

Četvrto mesto, jedino koje ne drži PSŽ, zauzima transfer Terema Mofija iz Lorijena u Nicu, koja je za njega izdvojiča 22,5 miliona evra.

Peti na listi je Kang In Li, tačnije "korejski Mesi" kako ga zovu u domovini. On bi u Parizu trebao da zameni upravo Lea Mesija, a u redove šampiona stiže iz Majorke, i to za 22 miliona.

Odlasci

Što se tiče odlazaka, Aksel Disasi je prešao u Čelsi iz Monaka za 45 miliona, dok je Loi Openda za 43 pojačao Red Bul Lajpcig, u koji stiže iz Lansa. Čelsi je još pazario u Francuskoj. "Plavci" su pored Disasija kupili i Leslija Ugočukvu za 27 miliona od Rena.

Morali su svoj pečat u Francuskoj da lupe i klubovi iz Saudijske Arabije. Seko Fofana je iz Lansa prešao kod Kristijana Ronalda u Al Nasr za 25 miliona evra.

Rekordi

Što se tiče rekorda Francuske lige, neprikosnoven je i dalje Nejmar koji je u PSŽ iz Barselone 2017. godine stigao za 222 miliona. Drugi je Kilijan Mbape, koji je u Pariz za 180 miliona stigao iz Monaka, dok je na trećem mestu Orelijan Čuameni. On je 2022. godine iz Monaka prešao u Real za 80 miliona. 

Treće mesto sa njim deli Nikolas Pepe koji je 2019, za istu sumu prešao iz Lila u Arsenal. 

Prvih pet rekordnih transfera kompletira Viktor Osimen, koji je u Napoli takođe iz Lila prešao za 75 miliona.

ArenaCloud

Mečeve Lige 1 moći ćete da pratite na kanalima TV Arena sport, a od ove sezone, na aplikaciji ArenaCloud možete pratiti i "highlights-e", šanse, golove, zanimljive momente, i sve to u realnom vremenu!