Liga 1

Sve tanji koeficijent srpskog klupskog fudbala: Novi pad na UEFA rang listi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.12.2023 10:19
Sve tanji koeficijent srpskog klupskog fudbala: Novi pad na UEFA rang listi MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde promašili su brdo šansi protiv Jang Bojsa u Ligi šampiona, igrači TSC-a u "foto-finišu" ostali bez zasluženog remija u novom meču Lige Evrope sa Vest Hemom, a ekipa Čukaričkog nesrećno izgubila bod u utakmici Lige konferencije protiv Ferencvaroša, ali Evropska fudbalska federacija ne kroji koeficijente nacionalnih prvenstava na osnovu "umetničkog utiska" već po bodovnom učinku. A, tri pomenuta poraza dodatno su pokvarila položaj Mozzart Bet Superlige Srbije. 

Posle petog kola grupne faze tri pomenuta takmičenja, naš klupski fudbal je pao sa 16. na 17. poziciju, pa sada gleda u leđa Izraelu. Nevolja je što sledi dodatni pad, samo je dilema da li će se desiti tik posle završetka prve runde LŠ, LE i LK ili će do njega doći na proleće. 

 

 

Zbog toga što Ukrajina skuplja bodove, iako njeni klubovi zbog rata u svojoj državi igraju mečeve u drugim zemljama. Pre svih Šahtjor, koji je već obezbedio proleće na međunarodnoj sceni, samo je pitanje da li će posle preostalih 90 minuta ostati u Ligi šampiona ili se prebaciti u Ligu Evrope. I Grčka nam diše za vratom, preko PAOK-a kao sigurnog učesnika osmine finala Lige konferencije, tj.Olimpijakosa, AEK-a i Panatinaikosa koji drže treća mesta u svojim grupama Lige Evrope.  

I to sve posle istorijskog korigovanja koeficijenta SLS, koji je Crvenoj zvezdi omogućio direktan ulazak u Ligu šampiona, kao novom (starom) prvaku Srbije, a drugoplasiranom TSC-u kvalifikacije za isto takmičenje i siguran evropski debi u nešto slabijoj LE, odnosno učešće Čukaričkog u Ligi konferencije posle ispadanja iz trke za LE. 

Trenutni srpski koeficijent iznosi 27,775 bodova, Izraelci imaju 28,125, Ukrajina 27,400, a Grčka 27,125 bodova na jutros ažuriranoj rang listi UEFA. Što se tiče sledeće sezone, naša liga će dati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jednog u trci za Ligu Evrope i dva u borbi za Ligu konferencije. Dakle, opet će se osvojeni bodovi deliti sa pet.

Po običaju, pet najjačih nacionalnih prvenstava Evrope i dalje drži najviši plasman (redom): engleska Premijer liga, španska La Liga, italijanska Serija A, nemačka Bundesliga i francuska Liga 1.