La Liga

Kilijan Mbape čeka da mu Perez ponudi "formulu" za njegovu visoku platu u Realu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.02.2024 08:53
Florentino Perez, predsednik Reala sa trenerom Karlom Anćelotijem Guliver/AP Photo/Andres Kudacki)
Florentino Perez, predsednik Reala sa trenerom Karlom Anćelotijem

Očekivalo se da će Kilijan Mbape držati PSŽ, ali i svetsku fudbalsku javnost u neizvesnosti do maja što se tiče njegove budućnosti, ali je presekao i rekao gazdi Naseru Al Kelaifiju da je - kraj. Saga oko njegovog prelaska u Real Madrid traje već godinu i po dana, a kako "Marka" navodi francuski as je uradio svoj deo posla i čeka Madriđane da mu na papiru pošalju ugovor.

Suštinski, Real i predsednik Florentino Perez moraju da naprave formulu ugovora po kojoj će Mbape dobiti platu koju želi a da formalno ne odstupa mnogo od najplaćenijih igrača u timu. "Marka" ističe da postoji nekoliko modela da se igraču isplati plata mimo ugovora. "Pevanje na naknadi" je formula koju najviše koriste u Premijer ligi Engleske. Fudbaleru koji dolazi kao slobodan igrač isplaćuje se prilikom potpisa ugovora ceo iznos.

Mogu Madriđani da pribegnu modelu "Bonus lojalnosti", koji se sastoji u postavljanju određenih rokova (datuma) u vremenskom trajanju ugovora kada igrač dobije "x" novac. Mbapeu je ovaj model poznat jer ga je imao u PSŽ-u i to u vrednosti od 200 miliona evra, kojih se odrekao kada nije želeo da aktivira klauzulu o ostanku u Parizu do 2025. godine. Klub ga je suspendovao letos i da mu ne bi propala sezona, Mbape je pristao da se "bonus lojalnosti" izbriše iz ugovora.

Postoji i formula "bonus za pojedinačna dostignuća", a odnosi se na plaćanje "x" svota novca (bonusa) za osvajanje "Zlatne lopte", "Zlatne kopačke" i drugih individualnih nagrada osvojenih sa timom. "Marka" pominje i "bonus za konsolidovana dostignuća". Po njemu, svi bonusi dobijeni u sezoni, automatski se dodaju na platu za narednu sezonu, postaju fiksni i daju mogućnost dobijanja novih bonusa, ali na većoj platnoj osnovici. Što veća plata, to veći bonusi.

Na kraju, postoje i "provizije za prijateljske utakmice". Igrač dobija novac jer je samim njegovim prisustvom u timu uvećana zarada od prijateljskih mečeva koje bi Real organizovao po Aziji i Americi.

Pre godinu i po dana govorilo se da je Real spreman Mbapea da plaća 100 miliona evra godišnje, što kroz platu, što kroz neki od pomenutih formula za bonuse.