La Liga

Stadion Hetafea dobija novo ime, staro izbrisala "prejaka reč": Španija se obračunava sa potcenjivačkim tretmanom fudbalerki

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.10.2023 16:02
Stadion Hetafea dobija novo ime, staro izbrisala "prejaka reč": Španija se obračunava sa potcenjivačkim tretmanom fudbalerki Guliver

Stadion Hetafea, "Alfonso Peres Koloseum" ubuduće će se zvati samo "Koloseum", odlučile su gradske vlasti a sve zbog preoštrih reči čoveka čije je ime do sada stajalo u nazivu fudbalskog doma pomenutog španskog kluba. 

Bivši fudbaler Reala, Betisa i Barselone nedavno je pričajući o ženskom fudbalu izrekao potcenjivačke reči na račun ove "verzije" najpopulartnijerg sporta, a to izazvalo oštru osudu većeg dela javnosti na Pirinejima. 

"Ženski fudbal i muški fudbal se ne mogu porediti nikako jer sve se vrti oko toga koliki novac akumulirate i kakav medijski uticaj imate. Ja bih voleo da zarađujem kao Kristijano Ronaldo, ali nisam toliko dobar. To je prosto tako. Ženski fudbal je evoluirao, ali bi trebalo da ostane "na zemlji" i žene bi trebalo da znaju da nikada ne mogu da se porede sa muškarcima u bilo kom smislu kada je fudbal u pitanju", glasi Peresova sporna izjava data za "El Mundo". 

I to sve samo par meseci posle iznuđenog odlaska predsednika Fudbalskog saveza Španije, Luisa Rubijalesa, jer je prilikom dodele medalje reprezentativkama Španije na osvojenom Svetskom prvenstvu, bez njenog pristanka, poljubio u usta kapitenku Dženifer Ermozo. Odnosno, smene selektora Horhea Vilde, jer je zauzeo stranu prvog čoveka FSŠ. 

Graonačelnica Hetafea, Sara Hernandes Baroso, lično je insistirala da se Peresovo ime ukloni sa naziva stadiona. Prvi čovek kluba, Anhel Tores, prihvatio je obrazloženje i sa ostatkom uprave aminovao promenu.