Vesti iz automoto sporta

Nikola Miljković - najmlađi šampion Evrope na brdskim stazama 2016. godine

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

20.05.2023 14:15
Nikola Miljković - najmlađi šampion Evrope na brdskim stazama 2016. godine TV Arena sport/ Screenshot

Nikola Miljković je srpski automobilista i najmlađi šampion Evrope na brdskim stazama. Trkačku karijeru započeo je 2005. u kartingu sa nepunih 10 godina. Od strane FIA trkačke akademije proglašen je 2014. godine za jednog od najboljih mladih vozača Evrope, a ovo zvanje opravdao je dve godine kasnije, kada je postao najmlađi šampion Evrope na brdskim stazama. 

Titulu šampiona Evrope osvojio je u 21. godini, vozeći automobil Mitsubishi Lancer. Tokom gotovo čitave sezone Miljković je bio prvi u generalnom plasmanu i na kraju trkom u Buzetu kod Rijeke "overio" prvo mesto. Isto ovo takmičenje, četiri godine pre Miljkovića, tačnije 2012, osvojio je i legendarni srpski vozač, Dušan Borković.

Zlatnu kacigu Srbije Nikola je dobio za treću šampionsku titulu na brdskim stazama 2018, a iste godine uručena mu je Majska nagrada za zaslužnog sportistu Srbije. 

Danas, Nikola Miljković učestvuje na stazama Evrope takmičeći se u Clio Cup-u Evrope. U sezonu 2023. Tempo Racing tim ulazi sa velikim ambicijama i sa automobilom Renault Clio Cup, koji je prethodne sezone stigao direktno iz renomiranog trkačkog odeljenja Renault Sport. Kao što svojim imenom govori, ovaj model prevashodno je namenjen kup takmičenjima, gde nastupa veliki broj učesnika u istovetnim automobilima. Nikola Miljković je pre dve sezone odlučio da se okuša u prestižnom takmičenju Clio Cup Europe, gde je odmah postigao zapažene rezultate. Nakon uspešnog debija 2021. godine, u drugoj sezoni je definitivno potvrdio klasu, kao i potencijal za najviše domete. Iako je u sezoni 2022. propustio nekoliko trka usled nedostatka finansijskih sredstava, naš poznati automobilista na kraju je izborio šestu poziciju u generalnom plasmanu i drugu u Čelendžer kup diviziji, što mu je donelo zvanje drugog najboljeg debitanta u ovom konkurentnom i uzbudljivom takmičenju. Ambicije Miljkovića su da se naredne sezone bori za šampionsku titulu u Clio Cup Europe seriji. Ovako uspešan debi u novom automobilu predstavlja jasan putokaz za Tempo racing team, koji ima cilj da ove sezone učestvuje na svim trkama Europe Clio Cup serije.

 

Ova sezona donosi sa sobom devet takmičarskih vikenda. Dalji planovi za sezonu 2023 je naravno nastup na svim takmičenjima Clio Cup Europe. Tim raspolaže sa potrebnom logistikom i sa izuzetnom ekipom profesionalaca koji Nikolu prate već duži niz godina. U trkama po pravilu učestvuje 45-50 vozila, a za čitavu sezonu je prijavljeno oko 100 vozača. Takmičenja su jako zahtevna, puno je kontakata na stazi, tako da je rad mehaničarske i limarske ekipe od izuzetnog značaja.

Takođe, treba dodati da je Miljković zaštitno lice Auto Moto Saveza Srbije i Agencije za bezbednost u saobraćaju što dodatno daje na težini predstavljanje Srbije u Evropskom šampionatu sa oko 100 vozača.

Kalendar za sezonu 2023

21-23. april - Monca, Italija
27-28. maj - Spa, Belgija
17-18. jun - Hungaroring, Mađarska
29-30. jul - Nirburgring, Nemačka
9-10. septembar - Red Bul Ring, Austrija
23-24. septembar - Valensija, Španija
14-15. oktobar - Zandvort, Holandija
28-29. oktobar - Imola, Italija
11-12. novembar - Katulunja, Španija

Clio Cup Europe je jedno od najstarijih evropskih takmičenja, pod patronatom je FIA-e i prošle godine je proslavilo veliki jubilej – 30 godina postojanja. Ova međunarodna trkačka serija je izuzetno interesantno kup takmičenje, jer svi vozači nastupaju u identičnim automobilma. Samim tim nema nekih bitnih razlika u performansama, tako da do izražaja dolazi pre svega talenat vozača i taktika tima, što garantuje ozbiljnu konkurenciju i mnogo uzbuđenja na stazi. Clio Cup se vozi na najpopularnijim evropskim stazama (Monca, Red Bull Ring, Hungaroring,..) i uglavnom uz neko veliko svetsko takmičenje koje donosi izuzetnu medijsku pažnju. Obezbeđeni su direktni prenosi na YouTube platformi Clio Eurocup.