Vesti iz automoto sporta

Posle Monte Karla sledi reli na stazi snega i leda: WRC narednog vikenda u Švedskoj

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.02.2023 18:51
Posle Monte Karla sledi reli na stazi snega i leda: WRC narednog vikenda u Švedskoj Guliver/AP photo /Scanpix Sweden/Micke Fransson

Relijem u Monte Karlu sredinom januara počela je nova sezona u WRC šampionatu, a pobeda je pripala osmostrukom prvaku Sebastijanu Ožeu. Francuz je na taj način istakao kandidaturu za još jedan trofej, koji mu je prošle sezone "oteo" Finac Kale Rovanpera, sin nekadašnjeg WRC vozača Harija. Istini za volju, Ože je u generalnom plasmanu bio tek šesti sa samo jednim trijumfom.

Narednog vikenda (od četvrtka do nedelje) vozi se reli u Švedskoj, čija je staza u potpunosti pod snegom i ledom, na ekstremno niskim temperaturama, a vozači se često oslanjaju na snežne nanose kako bi upravljali svojim vozilima. Ironije radi, reč je o jednoj od najbržih trka u reli šampionatu, što je dokazano prošle godine kada je pobednik Rovanpera u proseku vozio 121, 52 kilometara na čas.

 

 


Skandinavci, a pre svega Finci i Šveđani, godinama su dominirali trkama u zemlji "tri krune", ali domaći vozači čekaju na pobedu od 1997. godine, kada je bolji od ostalih bio trostruki pobednik Kenet Erikson. Od tada su Finci ostvarili čak 16 pobeda, a u toj eri sjajan je bio Markus Grenholm sa pet trijumfa. Ipak, na večnoj listi pobednika švedskog remija i dalje je neprikosnoven "domćin" Stig Blonkvistsa čak sedam trijumfa.



Rovnpera je u Monte Karlu bio drugi, a sada želi da opet pobedi na stazi koja mu porodično veoma prija i odgovara.

"Veoma je teško 'otvoriti put' po snegu i mnogo toga zavisi kakvi će biti uslovi. Imali smo dobar rezultat prošle godine u Švedskoj i sada ćemo pokušati da ga ponovimo", rekao je mlađi Rovanpera, a zanimljivo je da je i njegov otac pobeđivao u Švedskoj.

Posle zaleđenog severa Evrope, vozači će se preseliti u Meksiku, gde su skandinavskih vozača samo Hari Rovanpera 2003. i Norvežanin Mats Ostberg 2022. slavili i to prošle godine. Dominacija je u potpunosti na strani dvojice Sebastijana iz Francuske – Leba i Ožea, jer obojica imaju po šest pobeda.