Vesti iz automoto sporta

Počinje "najbrži cirkus": Ferstapen želi treću titulu u nizu, Ferari i Mercedes vrebaju tron

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

03.03.2023 08:00
Počinje "najbrži cirkus": Ferstapen želi treću titulu u nizu, Ferari i Mercedes vrebaju tron Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Nova sezona Formule 1 startuje za vikend u Bahreinu i biće najduža u istoriji, a ukupno će se voziti 23 trke. Tome treba dodati i činjenicu da nema Velike nagrade Kine, za koju je odlučeno da ne dobije zamenu.

Najveći kandidat za titulu je svakako Maks Ferstepen, aktuelni dvostruki uzastopni šampion, te među ljudima iz sveta automobilizma vlada sumnja da li neko od ostalih vozača može da isparira Holanđaninu.

Kaldendar trka:

5. mart Bahrein
19. mart Saudijska Arabija
2. april Australija
30. april Azerbejdžan
7. maj Majami
21. maj Imola
28. maj Monte Karlo
4. jun Katalunja
18. jun Montreal
2. jul Austrija
9. jul Silverston
23. jul Hungaroring
30. jul Spa-Frankošam
28. avgust Holandija
3. septembar Monca
17. septembar Singapur
24. septembar Suzuka
8. oktobar Katar
22. oktobar Ostin
29. oktobar Meksiko Siti
5. novembar Interlagos
18. novembar Las Vegas
26. novembar Abu Dabi

Prema kladionicama, druge najveće šanse daju se Luisu Hamiltonu, vozaču Mercedesa i sedmostrukom svetskom šampiobu, dok je treći Šarl Lekler, koji je dobro započeo prošlu godinu, ali su potom usledili problemi unutar ekipe udaljivši momka iz Kneževine Monako od titule.

Što se tiče testiranja obavljenih prethodne nedelje, na njima se najbolje pokazao Red Bul, stoga se ne dovodi u pitanje prednost austrijskog tima u odnosu na rivale. Iako je vreme na testiranju često relativno, u Red Bulu nisu krili zadovoljstvo.

"Ne znamo kakva je bila konkurencija sa gorivom, pa ako su oni bili teži od nas, onda je naše vreme relativno. Ali pokazalo se da smo pouzdani, da smo brzi, ispred svih", rekao je Helmut Marko, savetnik Red Bula za moto-sport.

Takođe, upravo aktuelni šampioni i u konkurenciji konstruktora, u sezonu ulaze sa aktivnom kaznom od smanjenja od 10% u aerodinamičkim istraživanjima.

Iako su najbolje od svih pripremili bolid za start sezone, ova kazna može da olakša posao glavnim konkurentima u drugom delu ovogidišnje F1 kampanje, a naravno ovo ograničenje uticaće na razvoj Red Bulovog bolida za 2024. godinu.

Predstavljamo vam glavne favorite za titulu u Formuli 1 za 2023. godinu:

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

 

 

1. Red Bul 

Vozači: Maks Ferstapen i Serhio Peres

Prošlogodišnji plasman u konkurenciji konstruktora: 1.

Najbrži krug u predsezoni: 1:30.305 - Serhio Peres

Austrijski tim pokazao je klasu na testiranjima, vozili su i najbrži krug, ali i na duže staze su bili prvi.

Tim je prošao svoj test na samouveren način, završavajući simulaciju trke ujutru drugog dana sa vremenskim periodima koji su i dalje izgledali konkurentno u poređenju sa rivalskim timovima poslednjeg dana, kada su se uslovi na stazi poboljšali.

 

 

Sve ukazuje da je Red Bul spreman na treću titulu u nizu, te su sa razlogom favoriti među svim analitičarima.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

 

 

2. Ferari

Vozači: Šarl Lekler i Karlos Sajns

Prošlogodišnji plasman u konkurenciji konstruktora: 2.

Najbrži krug u predsezoni: 1:31.024 - Šarl Lekler

Najveći problem italijanskog tima je svakako činjenica da još uvek ne znamo ko je zapravo broj 1 među vozačima, već Ferari pokušava obojicu da tretira podjednako, što se za sada pokazalo kao kontraproduktivno.

Prošle godine je Ferari na neki način sam sebe uskratio borbe za titulu, strateške greške koštale su ih pobeda u Monaku, Velikoj Britaniji i Mađarskoj, a kvarovi na motoru uticali su na nastupe u Španiji i Azerbejdžanu.

 

 

Sada su u taboru italijanske ekipe uvereni da su svi nedostaci rešeni, ali umesto da se govori o Ferariju kao najvećem rivalu Red Bula, o njemu se govori kao ekipi koja bi možda mogla da zapreti austrijskom timu.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

 

 

3. Mercedes 

Vozači: Luis Hamilton i Džordž Rasel

Prošlogodišnji plasman u konkurenciji konstruktora: 3.

Najbrži krug u predsezoni: 1:30.664 - Luis Hamilton

Iako je testiranje ove godine proteklo mnogo bolje nego prethodne godine, čini se da je razlika prevelika da bi Mercedes ove sezone zapretio Red Bulu.

Ipak, ne treba potcenjivati Luisa Hamiltona, koji ako nešto zna, to je kako se osvajaju svetske titule, ima ih sedam, pobedio je na 103 trke u karijeri, a pred ovu sezonu izjavio je da se oseća kao početnik i da je veoma uzbuđen uoči nove sezone.

 

 

Ekipama poput Aston Martina, Alpine, Hasa, Alfi Romeo, Meklarenu, Alfa Tauriju i Vilijamsu se ne daju prevelike šanse, ali daleko od toga da su neinteresantne za praćenje.

Timovi:

Alfa Romeo
Guan Džu/Valteri Botas
Alfa Tauri
Nik de Vris/Juki Cunoda
Alpina
Pjer Gasli/Esteban Okon
Aston Martin
Fernando Aloso/Lens Strol
Ferari
Šarl Lekler/Karlos Sajns
Has
Kevin Magnusen/Niko Hilkenberg
Meklaren
Lando Noris/Oskar Pjastri
Mercedes
Luis Hamilton/Džordž Rasel
Red Bul
Maks Ferstapen/Serhio Peres
Vilijams
Logan Serdžent/Aleksander Albon

U Aston Martinu, legendarnog Sebastija Fetela zamenio je sjajni Španac, Fernando Alonso, koji je pokazao prošle godine da je tvrd orah, nikome nije ostajao dužan, nikome se nije sklanjao i olakšavao posao, svako ko je hteo da ga pretekne morao je naporno da radi, te se ista posvećenost od njega očekuje i ove godine, a potencijalno će biti i mentor Lensu Strolu.

Veoma zanimljivo biće i u Meklarenu, gde je sada Lando Noris apsolutni broj 1, ekipu je napustio Danijel Rikardo, te se od Britanca sada očekuje da napravi iskorak, ali činjenica je da bolid Meklarena nije na nivou favorita, iako je Noris pokazao da je veoma agresivan i kvalitetan vozač.

Nema sumnje da svi ljubitelji Formule 1 navijaju za jednu uzbudljivu sezonu, u kojoj bismo pobednika mogli da dobijemo tek na završnoj trci u Abu Dabiju, kao što je to bilo pre dve godine, kada je u poslednjem krugu Ferstapen obišao Hamiltona i tako se po prvi put popeo na svetski tron koji je uspeo da odbrani, a postavlja se pitanje, može li da osvoji treću u nizu?