Vesti iz automoto sporta

Mora da plati 652 miliona evra: Ekelston priznao kivicu zbog utaje poreza, kažnjen 17 mesci uslovno

komentari (0)

Izvor: Tanjug

12.10.2023 14:17
Mora da plati 652 miliona evra: Ekelston priznao kivicu zbog utaje poreza, kažnjen 17 mesci uslovno AP Photo/Christof Stache, Pool

Nekadašnji predsednik Formule 1, Berni Eklston izjasnio se krivim za prevaru, pošto nije britanskoj vladi prijavio 400 miliona funti koje je držao u Singapuru, prenose svetski mediji.

Eklston (92) je pristao u građanskoj nagodbi da vrati 652,6 miliona funti britanskoj poreskoj i carinskoj upravi, a kežnen je i na 17 meeci uslovno, rečeno je u sudu, uz obrazloženje da će ovim iznosom biti pokriveno plaćanje poreza, zatezne kamate i kazne za period od 1994. do 2022. godine.

Planirano je bilo da se Eklston u novembru pojavi pred britanskim sudom nakon što je prethodno negirao optužbe, ali je on danas samoinicijativno dopao u sudi i priznao krivicu.

 

 

Eklston je optužen posle istrage koju su obavile poreske vlasti o njegovim finansijama, a koje se odnose na oko 400 miliona funti koliko je imao u Singapuru.

Državni tužilac Ričard Rajt je rekao da je Eklston svesno dao neistinite ili pogrešne izjave poreskim vlastima, kada je rekao da je osnovao samo jedan trust u korist ćerki Debore, Tamare i Petre.

Eklstonov advokat Kler Montgomeri izjavila je danas da njen klijent duboko žalig zbog događaja koji su doveli do njegovog krivičnog gonjenja.