Vesti iz borilačkih veština

Održan sastanak Olimpijskog komiteta Srbije, Evropske džudo unije i Džudo saveza Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.02.2023 11:45
Održan sastanak Olimpijskog komiteta Srbije, Evropske džudo unije i Džudo saveza Srbije Olimpijski komitet Srbije

Potpredsednik OKS Žarko Zečević i generalni sekretar Đorđe Višacki ugostili su predsednika Evropske džudo unije, dr Lasla Tota, predsednika Upravnog odbora Evropske džudo unije, gospodina Šimona Čabu, predsednika Skupštine Džudo saveza Srbije, gospodina Ivan Todorova, kao i predsednika Upravnog odbora Džudo saveza Srbije, prof. dr Milovana Bratića.

Tom prilikom, Višacki je najpre izrazio zahvalnost Evropskoj džudo uniji na snažnoj podršci koju godinama unazad pruža srpskim džudistima, istovremeno istakavši visok stepen saradnje koji OKS ostvaruje sa Džudo savezom Srbije.

"Cilj i Evropske džudo unije i Olimpijskog komiteta Srbije je osvajanje olimpijske medalje, budući da bi to predstavljalo krunu posvećenog rada, entuzijazma i energije koji su uloženi u ovaj proces dugi niz godina. Verujemo da su Olimpijske igre u Parizu pravo vreme da osvojimo medalju u džudou. Tada ćemo osećati da smo zajedno uradili nešto veoma značajno za ovaj sport u našoj zemlji. Džudo je u Srbiji svakako veoma uspešan sport, ali nam nedostaje ta olimpijska medalja, zbog čega bi bilo kakva podrška po tom pitanju za nas bila veoma korisna. Živimo taj san, to je naš zajednički cilj", rekao je Đorđe Višacki.

 

 

Predsednik Evropske džudo unije, dr Laslo Tot najpre se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da je njegova poseta Srbiji veoma važna ne samo za Evropsku džudo uniju, već i za njega lično. Tom prilikom, Tot je pohvalio rad Džudo saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije na razvoju džudoa u Srbiji i obezbeđivanju najboljih mogućih uslova za pripreme i nastup vrhunskih sportista na važnim međunarodnim takmičenjima.

Istakao je da je srpski džudo veoma uspešan, da ostvaruje izuzetne rezultate u svim uzrasnim kategorijama, te da stoga predstavlja veoma dobar primer za druge države.

Na predlog predsednika Evropske džudo unije, dr Lasla Tota, na sastanku je dogovorena inicijativa da se IJF akademija za trenere dovede u Srbiju i uspostavi kao regionalna džudo akademija na srpskom jeziku. Ovaj program može u velikoj meri doprineti razvoju sprskog džudoa, budući da bez visoko kvalifikovanih trenera nema vrhunskih rezultata.

Dogovorena je međusobna podrška za ovu inicijativu, ali je izražena i obostrana spremnost da se radi na mnogim drugim važnim temama, kao što je edukacija najmlađih o važnosti bavljenja sportom.

"Za mene je bila velika čast da posetim Olimpijski komitet Srbije. Imali smo veoma konstruktivan sastanak o razvoju džudoa u Srbiji i o podršci Evropske džudo unije. Odmah smo pronašli zajednički jezik i imali smo veoma lep razgovor o programu koji ćemo zajednički da sprovedemo, da dovedemo IJF akademiju u Srbiju. Voleli bismo da Srbija i susedne države mogu da uče na srpskom jeziku, a ovaj program je veoma dobar i za trenere i za nacionalni džudo", rekao je Tot.