Vesti iz borilačkih veština

Usiku pripala borba veka: Ukrajinac savladao Fjurija i postao apsolutni šampion sveta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2024 08:33
Oleksander Usik Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
Oleksander Usik

Ukrajinac, Oleksander Usik novi je apsolutni šampion sveta u boksu, budući da je u noći za nama savladao britanskog borca Tajsona Fjurija nakon 12 rundi i podeljenom sudijskom odlukom.

Na ovaj način Usik je postao prvi bokser još od 1999. godine kojem je pošlo za rukom d aobjedini titule u sve četiri svetske federacije, a tada je to uspeo Lenoks Luis.

Nekoliko puta odlagana borba dokazala je zašto su je ljubitelji boksa proglasili za "meč veka". Dva borca su prikazala vrhunsko umeće, navijači u Rijadu, ali i milionski auditorijum pored TV ekerana su mogli da uživaju u čarima ove plemenite veštine.

 

 

Britanac je mnogo boje ušao u meč i diktirao tempo, ali je ključne poene kod sudija Ukrajinac dobio u devetoj rundi kada je saterao rivala na konopce i zadao mu više strahovitih udaraca zbog kojih se "kralj Cigana" teturao po ringu.

Ipak, Fjuri je uspeo da izdrži do kraja, ali ne i da ubedi arbitre da je on taj kome treba da pripadne šampionski pojas.

"Razočaran sam. Mislim da je titula trebalo da pripadne meni. Priznajem da je Usik bio dominantan u nekoliko rundi, ali moje su vile sve ostale. Ljudi su uz njega zato što je njegova zemlja u ratu, a u sportskomsislu mislim da sam bio bolji", rko je Fjuri.

Kako prenose svestki mediji, naredni meč dva borca trebalo bi da bude održan krajem tekuće godine, a kao jedan od termina se pominje oktobar.