Vesti iz borilačkih veština

Tri medalje za Srbiju na džudo Grand Slemu u Tbilisiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.03.2023 09:28
Tri medalje za Srbiju na džudo Grand Slemu u Tbilisiju MN Press

Grand Slam turnir u džudou održan je u Tbilisiju u periodu od 24. do 26. marta 2023. godine, a Srbija je na ovom takmičenju u organizaciji Međunarodne džudo federacije (IJF) osvojila tri medalje

Učestvovalo je 419 džudista iz 61 zemlje sa pet kontinenata, Srbiju je predstavljalo osmoro sportista, šest devojaka i dva muškarca i Milica Nikolić i Marica Perišić osvojile su dve zlatne medalj, dok se Andrea Stojadinov okitila srebrnim odličjem.

Milica Nikolić je u težinskoj kategoriji do 48 kilograma ostvarila pet pobeda na svom putu do osvajanja najsjajnijeg odličja na ovom takmičenju. U prvom kolu, Milica je pobedila Nataliu Kipshidzeu iz Gruzije, a u drugom kolu bila je bolja od takmičarke iz Azerbejdžana, Leyle Aliyeve.

U četvrtfinalu, naša džudistkinja savladala je Narantsetseg Ganbaatar iz Mongolije, dok je u polufinalu pobedila Abibu Abuzhakynovu iz Kazahstana. U finalu, Milica se susrela sa Andreom Stojadinov, a u ovoj zanimljivoj borbi pobedu je odnela Milica, i tako uzela zlatnu medalju, a Andrei je pripalo drugo mesto i srebrno odličje.

Na ovom takmičenju, Andrea Stojadinov je imala sjajan nastup. U prvom kolu pobedila je Aizaadu Zhanalievu iz Kirgistana, dok je u narednom kolu savladala Assuntu Scutto iz Italije. U četvrfinalu, Andrea je bila bolja od takmičarke iz Koreje, Hyekyeong Lee, da bi u polufinalu pobedila Francescu Milani iz Italije.

Marica Perišić je u kategoriji do 57 kilograma u prvom kolu bila slobodna, dok je u drugom kolu bila bolja od Mariah Holguin iz SAD-a. Potom, u četvrtfinalu, Marica je savladala Nekodu Smythe-Davis iz Velike Britanije, a u polufinalu pobedila je takmičarku iz Italije, Veronicu Toniolo. U finalnoj borbi, Marica je odnela pobedu zlatnim bodom i osvojila najsjajnije odličje.

Anja Obradović je u kategoriji do 63 kilograma u prvom kolu bila slobodna, ali je već u drugom kolu izgubila od Poljakinje Angelike Szymanske. U istoj težinskoj kategoriji, Jovana Bunčić je u prvom kolu pobedila Zulhumar Dashkinovu iz Turkmenistana, a u drugom kolu poražena je od strane takmičarke iz Australije, Katharine Haecker.

Milica Žabić je u kategoriji preko 78 kilograma u prvom kolu bila slobodna, dok je u drugom kolu pobedila Tinu Radić iz Hrvatske. U četvrtfinalu, Milica je izgubila od Raz Hershko iz Izraela, ali je dobila priliku da se kroz repesaž bori za medalju. Nažalost, u repesažu, naša džudistkinja izgubila je od takmičarke iz Mongolije, Adiyasuren Amarsaikhan.

Strahinja Bunčić je u kategoriji do 66 kilograma u prvom kolu bio slobodan, a u drugom kolu bio je bolji od takmičara iz Velike Britanije, Alexandera Shorta. Međutim, u trećem kolu, Strahinja je izgubio od džudiste iz Turkmenistana, Serdara Rahimova.

Bojan Došen je u kategoriji do 100 kilograma u prvom kolu pobedio Luisa Maia iz Nemačke, ali je već u drugom kolu poražen od strane takmičara iz Brazila, Rafaela Buzacarinija.