Vesti iz borilačkih veština

Srpski bokserski kvartet na korak od Olimpijskh igara: Ćirković, Mamedov, Veletić i Šendrik gledaju ka Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.03.2024 17:30
Dušan Veletić, srpski reprezentativac u boksu na nastupu za Partizan MN Press
Dušan Veletić, srpski reprezentativac u boksu na nastupu za Partizan

Ako bude sreće, pameti, znanja... i svega što je potrebno za uspeh u sportu, Srbija bi sutra mogla da dobije čak četvoro predstavnika na bokserskom turniru Olimpijskih igara u Parizu, ovog leta. 

Sara Ćirković, Dušan Veletić, Sadam Magomedov i Aleksej Šendrik nalaze se na korak od plasmana na takmičenje koje je san svakog sportiste, a da li i ko će ga od njih sve napraviti biće jasno posle sutrašnjih mečeva. 

Najveća mlada srpska zvezda boksa, prošlogodišnja juniorska evropska i svetska šampionka, te aktuelna kontinentalna  vladarka u konkurenciji mlađih seniorki, 19-godišnja Sara, vrlo je blizu nastupa u francuskoj prestonici. 

Na tom putu do sada su na kvalfikacionom turniru, u kategoriji do 54 kg, od njene ruke pale reprezentativka Francuske Roman Mulai, a onda i Karim Šukure iz Nigerije. Protivnica Ćirkovićeve u ponedeljak 11. marta 2024. od 13 časova biće Skarlet Delgado iz Kanade. 

U teškoj kategoriji do 92 kg Srbiji se za plasman u Pariz bori Magomedov. Na putu do finala kvalifikacija Sadam je savladao Nemca Tajrona Kofija Amoa i Tajlanđanina Jomkhota Jakaponga, a poslednja prepreka u Bursto Arsiciju za njega biće bivši svetski prvak Emanuel Plea Rejes, Kubanac koji boksuje za Španiju.

Superteškaš Veletić nalazi nanizao je pobede nad Kolumbijcem Kristijanom Salsedom Kodacijom, Jonasom Jazevičijusom iz Litvanije, a onda i Hrvatom Lukom Pratljačićem. Sledi poslednja prepreka u kvalifikacijama, Kamerunac koji se bori pod zastavom Nemačke – Nelvi Tijafak, prvak Evrope iz 2022. 

U kategoriji do 63,5 kg Aleksej Šendrik će u duel za olimpijsku vizu aktuelnim šampionom sveta Ruslanom Abdulajevim iz Uzbekistana. Prethodno je preskočio Danila Zamorila iz Ukrajine, Stelijosa Kirsanidisa iz Grčke i šestostrukog šampiona Evrope, Bugarina Radoslava Simeonova Rosenova.