Vesti iz borilačkih veština

Dokmanac zadovoljan izdanjem rvača na EP u Bukureštu: Zlato Komarova ostavilo najveći utisak

komentari (0)

Izvor: Tanjug

19.02.2024 12:05
Rvanje MN Press
Rvanje

Selektor rvačke reprezentacije Srbije, Milorad Dokmanac izjavio je danas da je Aleksandar Komarov osvajanjem zlatne medalje ostavio najveći utisak na Evropskom prvenstvu u Bukureštu.

Komarov je pre nekoliko dana osvojio zlato na EP u Bukureštu u kategoriji do 87 kilograma grčko-rimskim stilom i to je bila jedina medalja koju je rvačka reprezentacija osvojila u Rumuniji.

"Osvojena je jedna medalja, ali izuzetno vredna, jer je zlatna. Komarov je do titule stigao sa pet briljantnih pobeda. Da bi osvojio zlato morao je da pobedi olimpijskog šampiona iz Tokija Žana Belenjuka, zatim aktuelnog svetskog šampiona Alija Čengiza iz Turske kao i aktuelnog prvaka Evrope, Mađara Takača. Zbog svega toga, njegov trijumf je na sve ostavio najveći utisak u Bukureštu", izjavio je Dokmanac, saopšteno je iz RSS.

Dokmanac je posebno pohvalio i nastup Georgija Tibilova, koji je zauzeo peto mesto u kategoriji do 60 kilograma grčko-rimskim stilom.

"Od njega su ovaj put bili bolji svetski šampion Čobanu iz Moldavije i odlični ruski rvač Lalaev, koji ga je savladao u borbi za bronzu, ali je Tibilov bio potpuno ravnopravan u tom meču. Ostali naši rvači grčko-rimskim stilom nisu mnogo pokazali. Malo zabrinjava povreda Matea Nemeša, našeg olimpijca koji je morao da preda meč već u prvom kolu zbog povrede prstiju. Tek nakon detaljnih pregleda u Srbiji znaćemo i težinu povrede, ali ima dovoljno vremena za oporavak u narednim mesecima do početka Igara u Parizu", dodao je selektor Srbije.

Srbija je u ženskom rvanju nastupila sa samo jednom takmičarkom, Fani Nađ u kategoriji do 72 kg. Ona je izgubila u prvom kolu od rvačice iz Ukrajine i tako završila takmičenje već na startu turnira.

Isti učinak su imali i srpski rvači u slobodnom stilu Cabolov i Nurasulov. Na takmičenju u Bukureštu nije nastupio Viktor Nemeš.

Dokmanac je naveo da je to učinjeno iz taktičkih razloga, kako bi se izbegla eventualna povreda koja bi Nemeša sprečila da bude potpuno spreman za kvalifikacione turnire za Olimpijske igre.

"Sledi nam nedelju dana odmora, a onda se okupljamo u Zrenjaninu. Tamo ćemo trenirati sedam dana, pa odlazimo na međunarodni turnir u Dansku, na još jednu proveru forme za sve naše eventualne olimpijce. Nakon turnira ostaćemo još osam dana u Danskoj, a potom idemo u Poreč, gde ćemo trenirati 10 dana. Završne pripreme za drugi krug kvalifikacija za OI koje se održavaju u Bakuu, odradićemo u Zrenjaninu. U glavnom gradu Azerbejdžana nastupiće sve evropske države, a normu za OI obezbediće samo finalisti. Treći i završni krug kvalifikacija za Igre u Parizu biće održan u Istanbulu početkom maja i sa ovih kvalifikacija prva tri rvača će obezbediti vizu za Pariz", objasnio je Dokmanac.

Kandidati za nastup na ovim kvafikacionim turnirima su: Giorgi Tibilov, Viktor Nemeš, Aleksandar Komarov, Mihail Kadžaja i Boris Petrušić. 

Konačni spisak će biti određen nakon priprema u Poreču, a kao sparing partneri i eventualni učesnici ovih kvalifikacionih turnira, u slučaju da se neko od navedenih rvača povredi, biće Aleksa Ilić, Luka Katić, Sebastijan Nađ i Ali Arsalan.