Vesti EURO 2024

SR Jugoslavija na EURO 2000: Od velikog povratka protiv Slovenije, do "šestice" od Holandije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.04.2024 09:00
Startna postava SR Jugoslavije protiv Slovenije na EURO 2000 MN Press
Startna postava SR Jugoslavije protiv Slovenije na EURO 2000

Da je neko te 2000. godine rekao da se SR Jugoslavija, odnosno od 2006. godine Srbija kao naslednik te zemlje, neće 24 godine plasirati na EURO verovatno bi ga okarakterisali kao najvećeg pesimistu i izdajnika. Jer, peti plasman na EURO 2000. godine, koji se igrao prvi put u dve zemlje, Holandiji i Belgiji, ostvaren je u epskom meču protiv Hrvatske u Zagrebu (2:2), a pečat su mu dali zaista veliki asovi počevši od Dragana Stojkovića Piskija, preko Siniše Mihajlovića, Slaviše Jokanovića, Vladimira Jugovića, Zorana Mirkovića, Miroslava Đurkića, Predraga Mijatovića, Mateje Kežmana, do nešto mlađih asova poput Sava Miloševića, Darka Kovačevića i Dejana Stankovića.

Selekcija koju je sa klupe predvodio selektor Vujadin Boškov imala je solidan žreb jer su u Grupi C rivali bili Španija, Norveška i Slovenija. Kada je selekcija stigla u Belgiju malo ko je sumnjao da se neće probiti kao jedna od dve prvoplasirane ekipe u četvrtfinale.

Šokantnih 0:3 za Sloveniju i povratak do 3:3 za šest minuta

MN Press

Savo Milošević slavi gol protiv Slovenije

 

Duel sa Slovenijom 13. juna u belgijskom gradu Šarlroa, prvi te dve zemlje bivše SFRJ, bio je po svemu antologijski. Golovima Zlatka Zahoviča (23, 57) i Mirana Pavlina (52), Slovenija je vodila 3:0, imala igrača više jer je Siniša Mihajlović (častio Zahovića za treći gol) u 60. minutu zaradio drugi žuti karton. "Plavi" su bili na konopcima, sve do 67. minuta. A, onda je krenuo tornado od šest minuta i već u 73. je bilo 3:3!

Savo Milošević se ispostavio kao zlatni džoker, postigao je dva gola (67, 73), jedan je bio delo sjajnog Ljubinka Drulovića (70), a prava je šteta što par dobrih pasova Dragana Stojkovića na kraju nisu doneli i veliki preokret.

Pet dana kasnije u Liježu rival je bila Norveška koja je u prvom kolu iznenadila Španiju (0:1). Ovog puta, u jednoj čvrstoj utakmici, golom Sava Miloševića iz osmog minuta, SR Jugoslavije je pobedila 1:0. Ali, nije moglo bez nepotrebnih poteza. Mateja Kežman je zamenio Predraga Mijatovića u 87. minutu i samo 90 sekundi kasnije zbog preoštrog starta zaradio je isključenje!

Grupa C

1. kolo

Španija - Norveška 0:1 (0:0)
/Iversen 65/
SR Jugoslavija - SLovenija 3:3 (0:1)
/Milošević 67, 73, Drulović 70 - Zahović 23, 57, Pavlin 52/

2. kolo

Slovenija - Španija 1:2 (0:1)
/Zahovič 59 - Raul 4, Ečeberija 60/
Norveška - SR Jugoslavija 0:1 (0:1)
/Milošević 8/

3. kolo

SR Jugoslavija - Španija 3:4 (1:1)
/Milošević 30, Govedarica 50, Komljenović 75 - Alfonso 38, 90+5, Munitis 51, Mendijeta 90+4 pen/
Slovenija - Norvaška 0:0

Tabela
1 Španija 3 2 0 1 6:5 6
2 SR Jugoslavija 3 1 1 1 7:7 4
3 Norveška 3 1 1 1 1:1 4
4 Slovenija 3 0 2 1 4:5 2

Stadion "Jan Brendel" u Brižu bio je svedok poslednjeg duela "plavih" i Španaca za prvo mesto u grupi 21. juna. "Crvenu furiju" je samo pobeda vodila u drugi krug, Jugoslaviji je bio dovoljan i remi. 

Tandem Drulović-Milošević je funcionisao sjajno, ponovo je krilni igrač bio asistent, a Savo Milošević strelac (30) svog četvrtog pogotka na šampionatu. Španci su izjednačili preko Alfonsa (38), Dejan Govedarica (50) je doneo vođstva, Munitis (52) je ekspresno uzvratio, a Slobodan Komljenović (75) doneo prednost od 3:2 iako je Slaviša Jokanović u 63. minutu bio isključen zbog dva žuta kartona.

Sve do četvrtog minuta nadoknade "plavi" su vodili, a onda je sudija možda prestrogo dosudio penal koji je Gaiska Mendijeta pretvorio u izjednačenje. I tu nije bio kraj, jednu dugu loptu u šesnaesterac "plavih" glavom je do Alfonsa spustio Nadal. Usledio je poluvolej u sam donji ugao golmana Ivice Kralja.

Srećom po Jugoslaviju, Slovenija i Norveška su odigrali 0:0, pa su "plavi" kao drugoplasirani u grupi obezbedili plasman u četvrtfinale protiv domaćina Holandije. Španija sa Pepom Gvardiolom, Raulom, Kasiljasom i ostalim asovima tog vremena prošla je kao prvoplasirana, a bila je nadomak eliminacije.

Umesto revanša za Tuluz, debakl od "lala"

MN Press

Siniša Mihajlović i Patrik Klajvert (Holandija)

 

Holandija je ostala dužnik SR Jugoslaviji sa prethodnog Svetskog prvenstva u Francuskoj. Nisu samo "lale" stigle do preokreta u Tuluzu (2:1) i plasmana u četvrtfinale, već su i provocirali rivala u pobedi.

Stadion "De Kajp" u Roterdamu je ključao, kompletan je bio obojen u narandžasto i umesto revanša "plavih" usledio je najteži poraz na EURO od 6:1. Sjajna generacija "lala" sa Van der Sarom, braćom De Bur, Davidsom, Kokuom, Overmarsom, Klajvertom deklasirala je Jugoslaviju ne stiskajući "kočnicu". Klajvert tri puta (24, 38, 54), Govedarica (51 autogol), te Overmars (78, 90+1) punili su mrežu "plavih", da bi na kraju Savo Milošević postigao peti gol koji mu je doneo samo ličnu satisfakciju jer je bio sa Patrikom Klajvertom najbolji strelac EURO 2000, a zbog odigranog meča manje iz Holandije je poneo pehar namenjen "Zlatnoj kopački" šampionata, a uz to je bio i u ekipi šampionata.

Tako se završilo peto učešće Jugoslavije na EURO, uz satisfakciju vrednu 7,8 miliona švajcarskih franaka za ulazak u četvrtfinale i epitet "najgrublje" selekcije koja je imala čak tri isključenja. 

MN Press

Selektor Vujadin Boškov sa saradnicima

 

Selekciju SR Jugoslavije koji je predvodio Vujadin Boškov predstavljali su:

GOLMANI: Ivica Kralj, Željko Cicović i Aleksandar Kocić.

ODBRANA: Ivan Dudić, Slobodan Komljenović, Miroslav Đukić, Siniša Mihajlović, Niša Saveljić, Goran Bunjevčević i Goran Đorović.

SREDINA: Slaviša Jokanović, Vladimir Jugović, Albert Nađ, Dejan Stanković, Jovan Stanković, Ljubinko Drulović, Dragan Stojković i Dejan Govedarica.

NAPAD: Predrag Mijatović, Savo Milošević, Darko Kovačević i Mateja Kežman.