Vesti iz ostalih sportova

NHL plej-of, najava druge runde – istočna konferencija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.05.2024 17:48
Detalj sa utakmice Pantersa i Bruinsa Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer
Detalj sa utakmice Pantersa i Bruinsa

Prva runda plej-ofa istočne konferencije NHL-a donela nam je malo pravih uzbuđenja. Tri od četiri ekipe koje su prošle dalje bile su prilično ubedljive. Prvi nosioci Njujork Rendžersi su "počistili" Vašington sa 4-0, dok su ekipe Karoline i Floride u svojim serijama protiv Njujork Ajlandersa i Tampa Beja slavili sa po 4-1. Serija između Bostona i Toronta je međutim otišla u svih 7 utakmica i rešena je u produžetku odlučujućeg meča, golom zvezde Bostona Davida Pastrnaka, čime smo dobili sve polufinalne parove plejofa istočne konferencije.

Florida Panters – Boston Bruins

Florida će kao prvi nosilac iz Atlantik divizije imati prednost domaćeg terena protiv Bostona koji je u plejof ušao kao drugi nosilac iz Atlantik divizije. Iako boljeplasirani u regularnom delu Pantersi su izgubili sva četiri duela protiv Bostona ove sezone, dva od četiri u produžetku, a tri od četiri jednim golom razlike. Bruinsi traže revanš za iznenađujuće ispadanje prošle sezone i posle pobede u produžetku sedme utakmice protiv Toronta još nisu spremni da idu kući.

Karter Verhejg i Metju Tkačuk, obojica postigla po devet poena u prvoj rundi, će biti udarne igle Floride u seriji protiv Bostona, dok će se kod Bruinsa najviše očekivati od Breda Marčanda, koji je prvu rundu završio sa osam poena. Što se golmana tiče, Sergej Bobrovski iz Floride je prvu rundu završio sa primljenih 2.78 golova po utakmici, a sa druge strane je Džeremi Svejmen primio svega oko 1.5 gol, što daje Bostonu sigurnost u najavi drugog kola, pogotovo u tvrdim mečevima sa malim brojem postignutih golova.

Do sada su se Florida i Boston sastajali dva puta, oba puta su Pantersi bili uspešniji i interesantno, oba puta su kasnije poraženi u finalu Stenli Kupa (poslednji put prošle sezone). Ovaj put im se apsolutno jednoglasno daje prednost u seriji protiv Bostona, 15 od 15 novinara NHL.com sajta je prognoziralo pobedu Floride. Da li će Boston uspeti da iznenadi i revanšira se za prošlogodišnje ispadanje pratimo od utorka u 02:00h.

Njujork Rendžers – Karolina Hurikejns

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

 

Njujork Rendžersi su regularni deo sezone završili kao najbolji tim lige, ali je Karolina bila samo 3 boda iza Rendžersa u Metropoliten diviziji. Ove sezone su se sastali 3 puta i Njujork je tu uspešniji 2-1. Do sada su se u plejofu sastajali 2 puta i skor je nerešen.

Ova serija obećava da ode u veliki broj utakmica. Razlike su male, obe ekipe imaju fantastične napadače, elitne odbrambene igrače i golmane svetske klase. Kada prebacimo kalendar na maj mesec sitnice odlučuju ko će biti uspešan, a ekipa Karoline ima 4 linije koje rotiraju bez mnogo obzira prema taktici i postavci protivnika, računajući da će dubina ekipe na kraju doneti uspeh. Specijalni timovi obe ekipe su elitni, Hurikejnsi su bili drugi u napadu i prvi u odbrani sa igračem više/manje, dok su Rendžersi bili treći u obe kategorije.

Njujork ipak ima malo više talenta, što na kraju može doneti prevagu. Artemi Panarin je jedan od najveštijih napadača, dok je Adam Foks možda i najveštiji odbrambeni igrač. Obe ekipe su slično

konstruisane, ali Njujork prosto na papiru ima više talenta. Panarin je postigao poen u 69 od 86 utakmica koliko su Rendžersi odigrali ove sezone, dok je golman Igor Šesterkin primio samo 7 golova na 101 šut koji je upućen u okvir gola u prvoj rundi i sačuvao mrežu u 15 od 17 situacija sa igračem manje.

Ukoliko Karolina uspe da zadrži igru 5 na 5, Njujork se može naći u problemu jer su jedva nešto više od pola svojih golova i u regularnom delu i u prvoj rundi plejofa postigli u igri sa svim igračima na ledu. Karolina je u prvoj rundi imala igrača manje svega 3:38 minuta po meču, što svakako ne ide na ruku Rendžersima. Njujork sa druge strane ima čak 10 igrača koji su postigli gol u prvoj rundi i imaće prednost domaćeg leda. Prva utakmica se igra u subotu od 22:00h.